Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Alabama államban kedden a szenátus is megszavazta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. Ez alapján a zt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre, 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhességmegszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van, vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

  A CNN készített egy ábrát arról, hogy a képviselők hogyan szavaztak a tervezetről, ez alapján az látszik, hogy 25 republikánus férfi szavazott igennel, kettő nem szavazott,  a demokrata képviselők közül pedig hatan - köztük két nő - szavaztak nemmel, egy demokrata képviselő tartózkodott, egy másik pedig nem szavazott.

  A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amit a republikánus kormányzó - egy nő - alá is írt.  Nem Alabama az egyetlen állam, ahol változik a joggyakorlat a művi terhességmegszakítással kapcsolatban,  korábban Ohio, Kentucky és Mississippi államokban is  szigorítottak  a törvényen. Az alabamai törvényről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

 • Több olvasónk jelezte, hogy helikoptereket és vadászgépeket látott Budapest környékén, de aggodalomra nincs ok. Családi nappal egybekötött haditechnikai bemutatót tartottak Budaörsön, azért láthatták a Gripen vadászgépeket és Mi 8-as helikoptereket. 

  Aki pedig lemaradt, az az alábbi képen megcsodálhat egy Gripen vadászbombázót Budaörs fölött:

 • Érdekes dolognak lehettek a szemtanúi azok, akik vasárnap a nyugati környékén jártak, ugyanis helikopterrel emeltek gépészeti berendezéseket egy irodaház tetejére A művelet idejére lezárták a Teréz körút Podmaniczky utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszát is, írja az MTI.

 • Egy kamera rögzítette, ahogy egy ritka hím feketecsőrű gólya a tojásait őrzi, miközben az anya odavan élelmet gyűjteni Oroszország keleti részén, az Amuri területen. A felvételen látható, ahogy a mezőt, ahol a gólyának otthont adó vasépítmény áll, elemészti a tűz.  A madár láthatóan fél és ideges, mégsem hagyja magára a tojásait.

  Bár a régióban amúgy is gyakoriak a bozóttüzek, de a hatóságok a felvételen látható eset mögött gyújtogatást sejtenek. Egy helyi ökológus elmondta, hogy minden ilyen tűzben számtalan gólya, és annál is több kisebb madár pusztul el. (Siberian Times)

Rovatok