Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mesterséges intelligencia (MI) segíti a tüdőrák szűrését az úgynevezett low-dose CT-vizsgálatoknál a budapesti Szent Margit kórház diagnosztikai központjában. Ez egy vadonatúj technikai vívmány nemzetközi szinten is, amelynek hazai gyakorlati alkalmazását a budapesti intézményben végzik. Az MI úgy segíti a radiológusok munkáját, hogy a low-dose CT-felvételeken bejelöli a legkisebb, az emberi szem számára olykor nem látható eltéréseket is, ezzel nagy mértékben könnyítve a korai felismerést is, így jóval nagyobb esélyt adva a gyógyulásnak. 

  Az eszköz különöse fontos Magyarországon, hiszen a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2017-ben 7.384 férfit és 5.524 nőt diagnosztizáltak hörgő- és tüdőrákkal. Ezzel sajnos mind a tüdőrák-megbetegedések terén, mind pedig a halálozást tekintve első helyen állunk Európában. 

 • Miközben idehaza lassan beköszönt a tél, a Föld déli féltekéjén kánikula van. 

  Ausztráliában, Sydney városában nemrég dőlt meg a novemberi meleg rekord:

  Szombat éjjel 25,4 fokot, vasárnap napközben pedig 40 fokot MUTATTAK a hőmérők, amire náluk még nem volt példa novemberben.

  Az idei novemberünk számos értelemben véve furcsa volt. A normális csapadékmennyiségnek csak a fele esett le, és nem lehetetlen, hogy ez lesz a legmelegebb novemberünk, ami eddig volt

  – nyilatkozta Andew Watkins, az ausztrál Meteorológiai Intézet munkatársa. 

  A Sydney-t is magába foglaló ausztrál tagállamban, Új-Dél-Walesben sajnos számos helyen bozóttüzek lobbantak fel. A tűz már olyan közel van a városhoz, hogy 

  Sydney egyik külvárosában, Northmead-ben kiürítést rendeltek el a hatóságok.

  Sydney környéke mellett a Queensland tagállamban lévő Fraser-szigeten is súlyossá vált a helyzet. 

  A tüzek oltásához már helikoptereket is bevetettek a hatóságok. 

 • Nem érheti meg a 23. születésnapját hazánk egyik kultikus sorozata, a Barátok közt. A Blikk több forrásból is úgy értesült, hogy jövő nyáron lesznek láthatóak az utolsó epizódok. 

  Információik szerint a sorozat az elmúlt években már nem hozta a remélt nézettségi számokat, bár továbbra is stabil rajongói bázissal rendelkezett. A lap kereste az RTL Klubot és Barátok közt készítőit is, de nem kaptak választ kérdéseikre.

Rovatok