Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Náci relikviákra, köztük például Adolf Hitler cilinderére és barátnője, Eva Braun koktélruhájára lehet majd licitálni egy németországi árverésen, ami ellen hevesen tiltakozik a németországi zsidó közösség.

  A licitre bocsátott több száz tárgy között van továbbá Hermann Göring szivardoboza, Hitler könyvének, a Mein Kampfnak egy ezüstdobozos kiadása, illetve elég sok kitüntetés, tábla és zászló is. A Reuters cikke szerint a cilinder kikiáltási ára 50 ezer euró (16,5 millió forint), a Göring tulajdonából származó könyvért pedig 130 ezer eurót, vagyis több mint 43 millió forintot kérnek.

  Az árverést szervező Hermann Historicát vezető Bernhard Pacher szerint elég sok tiltakozólevelet kaptak, ám ezek 99%-a leegyszerűsítve arról szól, hogy az akciós ház képviselői kapzsi neonácik. Ugyanakkor az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin az árverés lefújását kérte a szervezőktől, attól tartva, hogy a náci emléktárgyakat olyanok veszik meg, akik a náci eszméket dicsőítik, illetve a tárgyakat erre használják majd fel.

  Pacher védekezésül annyit felelt, hogy a vevőik 80%-át ázsiai és amerikai múzeumok teszik ki, a többiek pedig vagy privát gyűjtők, vagy történelmi könyvek szerzői, akik kutatási célból veszik meg a tárgyakat.

 • Az új-zélandi Christchurchon elég zivataros idő volt hétfőn, a térségben tojás nagyságú jégeső is hullott és csapkodtak a villámok. Az Emirates egyik Airbus 380-asa éppen a felszálláshoz készülődött, de a vihar közbejött, várakoznia kellett a futópálya előtt. 

  Ekkor csapott bele majdnem egy villám, ahogy egy szpotter fel is vette a jelenetet. Az új-zélandi meteorológiai szolgálat két óra alatt kétszáz, hat óra alatt pedig több mint 1500 villámcsapást regisztrált. 

   Ha közvetlenül a gépbe csap a villám, és nem mögé, akkor sem lett volna nagy baj, a repülőgépek védve vannak az úgynevezett Faraday-kalitkának köszönhetően, a külső héjuk vezeti le az energiát, bár a becsapódást az utasok is érzékelhetik. 

 • Csilipaprika növesztésébe-termesztésébe fogna az űrben a NASA, derült ki szerdán. A növényt a Nemzetközi Űrállomáson nevelgetnék majd, ahol korábban már kínai káposztával, japán mustárspenóttal (mizunával) és piros kelkáposztával is kísérleteztek.

  Az új-mexikói eredetű Española csilit 2020 márciusában lövik majd fel az űrállomásra. Azért esett a választás erre a fajra, mert elég gyorsan nő, kevés törődéssel is elvan, és magas szén-dioxid-kibocsátású környezetben is életben marad.

  A NASA a leendő Mars-misszióra készülve kísérletezik olyan zöldség- és gyümölcsfajtákkal, amiket majd magukkal vihetnek az űrhajósok a hosszú útra.

 • Új tiltakozási forma bontakozott ki a palesztinok körében az izraeli hatóságok által alkalmazott indokolatlan erőszak ellen: a félszeműség.

  A proteszthullám az izraeli jogvédő magazin, a 972 beszámolója szerint onnan ered, hogy az izraeli határrendészet november 15-én egy hebroni palesztin tiltakozást éleslőszer bevetésével fojtott el, és az egyik lövedék gellert kapott az egyik kődobáló tüntetőn, és belevágódott Moát Amarnih palesztin fotós bal szemébe. A szakmája összes megkülönböztető jelzését magán viselő fotóriportert előbb a palesztin Hatóság területén ápolták, majd átszállították Jeruzsálem izraeli felébe (a feleségét azonban nem engedték át a kelet, palesztin zónából), azonban szemét így sem tudták megmenteni. Az izraeli rendőrség egy sablonközlemény kibocsátásán túl nem foglalkozott az esettel, de palesztin területen a meglőtt fotós sérülése gyorsan egy iróniamentes, szomorú mémmé változott: a helyi adókon a palesztin közéleti személyiségek, újságírók bekötött bal szemmel adnak nyilatkozatok, gázai és ciszjordániai iskolák posztolnak fotókat félszemű osztályokról.

  Az incidens amúgy is csak olaj volt a tűzre, hiszen az Egyesült Államok a napokban ismerte el a Ciszjordániát a nemzetközi szerződésekre fittyet hányó behálózó zsidó telepek törvényességét. Az amúgy is kilátástalan palesztin-izraeli viszonyt még jobban elmérgesítő döntés mellett a magyar kormány is kiállt, amikor jelezte az Európai Uniónak, hogy meg fogja vétózni az USA-t elítélő határozattervezetet.

Rovatok