Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Pénteken átadták Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében a Hell energiaital új gyártósorát. Az ünnepélyes eseményen minden volt, ami ilyenkor az ünnepélyességhez kell, öltönyös férfiak, huszonéves hostesslányok, szalagátvágás, céges logók és kormányzati molinók. Utóbbiak azért voltak kitéve szép számmal, mert a beruházáshoz a magyar állam egymilliárd forintos támogatással járult hozzá.

  A dolog érdekessége, hogy nem ez az első alkalom, hogy a kormány milliárdokkal segíti az energiaitalos céget. 2017-ben 7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Hell, jövőre pedig 300 millió forinttal támogatja a kormány az energiaital-gyár Miskolcon alapított magániskoláját, ahol angol nyelven, állítólag "cambridge-i színvonalon" oktatnak 3 és 15 év közötti gyerekeket. Ezek után gondoltam, megnézem jobban, hol is van pontosan a Hell gyárépülete, ha már az én adómból is költöttek rá. Amikor megláttam a címet, először azt hittem, hogy összecsúsztak a sorok a monitoron, ugyanis az üzem a Hell utca 1. szám alatt található, Szikszón.

  De nem elírásról van szó, hanem arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település ezzel a névre szóló utcával akart kedveskedni a vállalatnak. BAZ megye már közeledik a Végtelen tréfa disztópikus világához, csak egyelőre nem az évszámokat helyettesítik be különböző márkákkal, hanem az utcaneveket.

  Na, és mi a márkaneve a Hellt gyártó cég üdítőitalos részlegének, amiket szintén a szikszói gyárban készítenek? Hát ugyanaz, mint a településnek:

  XIXO

  Amikor erre az összefüggésre a többi hírügyeletes kollégával rájöttünk, úgy rándult görcsbe az arcunk a döbbenettől, mint négy energiaital után a szívizom. Volt, aki konkrétan azt hitte, hogy ez is valami ázsiai eredetű név, mint a Xiaomi.

 • Hétfőn lesz Mária Magdolna ünnepnapja, aki egyebek (erszény- és dobozkészítők, vincellérek vagy cserzővargák) mellett a fodrászok és a kozmetikusok védőszentje is. 

  Ennek apropóján egy budapesti fodrászat különösen kemény sajtóközleményben ment neki a szar, szemét, szar alak fiatal fodrászoknak. Ezeknél a trehány, lusta, síkhülye, önző disznóknál már ott tartunk, hogy a jó munkaerőnek már lehet, hogy magasabb bért kell adni.  Különben elmennek máshova vagy egyenesen saját üzletet nyitnak. Tiszta téboly! 

  Ha nem hiszik, hogy ilyen lehetséges, olvassák az iparági munkáltató közleményét: 

  Egyre kevesebb és egyre gyengébb képességű fodrász jelentkezik. De a jelentkezők hozzáállása is megváltozott. Korábban, ha jelentkezett egy jelölt, megkérték, hogy hozzon egy modellt, akin próbamunkát végez és megmutathatja mit tud. Ma ezt már nem lehet, mert elmegy máshová ahol látatlanban azonnal fel is veszik, akkora a szakemberhiány.

  Igen, ilyenek is előfordulnak már a munkaerőhiány mellett, hogy a kiválasztásnál jobban kell erőlködnie a munkáltatónak, mint korábban. De nézzük tovább, mi a baj a mai fiatalokkal:

  Közben az az ember érzése, hogy hígul a szakma. Egyre kevesebb az olyan jelentkező, akinek megfelelő a szakmai és emberi hozzáállása, kellően motivált, nyitott a tanulásra és fejlődésre. Sok jelentkezőből hiányzik a kellő elköteleződés, csak a pénz érdekeli vagy még az sem. ... 

  Ugyanakkor egyre kevesebb szakember szeretne egyáltalán elhelyezkedni, inkább önálló vállalkozással próbálkoznak, aminek a jelenlegi adózási rendszer is kedvez.

  Annyira gonoszak, hogy néha már a pénz se érdekli őket, a hajvágás se, csak azért jönnek, hogy pocsékul dolgozhassanak. De miért? 

  A mostani selejtes fodrászgenerációt ráadásul tutujgatni kell, egyszerűen elmennek máshova a kis tehetségtelen királykisasszonyok, ha állandóan leszúrják őket vagy nem jó munkahelyi légkör, nagyon azt sejtem. 

  Amellett, hogy sok fiatalnak nincs meg a megfelelő gyakorlati tudása, hiányzik a tanulás és fejlődés iránti motiváció illetve a szakmai alázat. Ha egy jelentkező jelenlegi tudása nem felel meg, nem fejlődni akar, hanem elmegy, mert úgyis el tud helyezkedni.

  Hogy mi a megoldás? Azt nem tudom, de a veszélyt nem lehet eléggé felülbecsülni: egyes már fodrászatok már elkezdtek bért emelni. Ha pedig a vállalkozás semennyi haszonról nem mond le, akkor bizony árakat is kell emelni. 

  Ha nem sikerül megoldást találni, az az árak drasztikus emelkedését vonhatja maga után az egész szektorban. A bérverseny már érezhetően elindult a legjobb szakemberekért.

  Kegyetlen ez a mai világ, Mária Magdolna segítsen ezeken az aljas, fiatal fodrászokon! 

Rovatok