Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a sakk bármilyen szinten egy lapon említhető egy maraton lefutásával, pedig valójában a két sporttevékenység nagyon is összemérhető. Az ESPN az amerikai-olasz Fabiano Caruana sakknagymester példáján keresztül részletesen bemutatta, hogy a professzionális sakk mennyire emberpróbáló dolog, nemcsak szellemi, hanem fizikai értelemben is.

  Versenyek előtt Caruana - aki jelenleg második a világranglistán - kőkemény edzéstervet teljesít: napi 8 kilométer futás, egy óra tenisz, fél óra kosárlabdázás és legalább egy óra úszás. Bár az józan ésszel is belátható, hogy órákon keresztül ülni, és folyamatosan koncentrálni elég megterhelő, azonban egy intenzív sakkmeccs lényegesen durvább, mint elsőre hinnénk. Tavaly októberben a Polar egy 21 éves sakkozó szívritmusát figyelve arra jutott, hogy Mihail Antipov két óra sakk alatt 560 kalóriát égetett el, ami nagyjából annyi, amennyit Roger Federe egy óra tenisz alatt.

  Még meglepőbb adat, hogy Robert Sapolsky, a Sanfordi Egyetem stresszkutatója szerint egy profi sakkozó egy torna egy napja alatt akár 6000 kalóriát is elégethet, ami a háromszorosa annak, amennyit egy átlagember bevisz a szervezetébe egy nap. A kutató szerint a sakkozók verseny közben háromszor gyorsabban vesznek levegőt, felmegy a vérnyomásuk, izmaik folyamatosan összehúzódnak és elengednek, így olyan megterhelés éri őket, mint a maratonistákat. 

  Sakkozás közben a versenyzőket folyamatosan, lépésről lépésre stressz és szorongás éri, ami miatt sokkal több energiát használ fel a szervezetük, mint ugyanazon embereké, aki csak simán ülnek. Egy napokig tartó sakktorna a világ legdurvább diétája is egyben: Caruana egy veseny alatt 5-7 kilót is le tud dobni. A portál felidézte, hogy Anatolij Karpov az 1984-es sakkvébé 48 meccse alatt több mint tíz kilót adott le, az akkori szakkomentátor szerint a végére úgy nézett ki, mint aki meghalt.

  (via ESPN)

 • Az Amerikai Egyesült Államok három államában is fura pulzáló viharfelhők tűntek fel szerdán. A clevelandi meteorológiai központ posztolta a jelenségről készült timelapse videót.

  Viszont a látszattal ellentétben ezek nem felhők, hanem szitakötő rajok. Norman Johnson, az Ohio Egyetem professzora elmondta, hogy általában nem rajokban szállnak a szitakötők, de a helyi időjárási viszonyok miatt gyűltek így össze.

  Ez a jelenség nemcsak a radarképen volt látványos, hanem a parkban sétálva is:

  Johnson szerint, még sok kérdés felmerül a szitakötők vándorlásával kapcsolatban. Azt sem tudjuk, mekkora távolságot tudnak megtenni, egyes kutatások szerint az átlagos távolság naponta 13 kilométer, de akár 140 kilométerre is eljuthatnak.  via CNN

 • Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik, nyüzsgő, toleráns hely, ahol békésen élnek meg egymás mellett a kurdok, a keresztény asszírok, a szunnita muszlimok, a Káld katolikusok, illetve egy különös ősi vallás, a yarsanizmus követői.  Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét. Hogy a történet még rémesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

  A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler "népszerű történelmi figura", a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

  A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett.

  Rebar Mohammed elfogadta  a felszólítást és "Rebar étteremre" változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés ellérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhozszállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.

 • Nagy hagyománya van Magyarországon az átadásoknak és az avatásoknak. A mostani szombat sem lehetett ebből kivétel, hiszen mindig van mit felszentelni.

  Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője megtette, amit meg kellett tennie:

  felavatott egy földutat. 

  Ezt itt:

  Vigh szerint ez egy átkötő út Nagylengyel és Milejszeg között, de ezt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet másnak nevezni, mint egy földút. 

  Amit aztán annak rendje és módja szerint szépen meg is szenteltek.

  Azt pedig a 444 szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy

  mindez 33 150 370 forintba került.

Rovatok