Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Százkilenc éve, 1911. október 21-én házasodott össze az utolsó utolsó magyar király, IV. Károly és Bourbon Zita parmai hercegnő. Magyarország vatikáni nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduárd Károly a Twitteren osztott meg a párról egy ritka felvételt, ami az esküvőjük előestéjén készült.

  Az 1916. december 30-án trónra lépő IV. Károlyt 2004. október 3-án avatta boldoggá II. János Pál pápa a Szent Péter téren. Az október 21-i dátum érdekessége, hogy más szentektől eltérően az utolsó magyar király boldoggá avatásának emléknapja nem a halála, hanem a Zita hercegnővel való házasságkötésének a napja. A Szentszék ezzel is a példás házaséletre kívánta felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy a szentté válás egyik útja a házasság.

 • Hamis meztelen képeket gyárt egy mesterséges intelligencia által vezérelt szoftver, és a képek felkerültek a netre.

  A BBC írása alapján több mint százezer nő képét töltöttek le a közösségi médiából, és miután meztelen verzióikat készítették ezekből, a képeket online megosztották. Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy egy AI digitálisan eltávolítja a ruhákat a nők képeiről, és a Telegram üzenetküldő alkalmazásban terjeszti ezeket.

  Az ügyet súlyosbítja, hogy a megcélzott személyek egy része „kiskorúnak tűnt” – legalábbis ez áll az angliai Sensity biztonságtechnikai cég jelentésében, amelyet a BBC-nek elküldtek.

  A szolgáltatást működtetők azt állítják, hogy mindez egyszerű, „ártalmatlan szórakozás". 

  A Sensity vezérigazgatója, Giorgio Patrini szerint a magánszemélyek fotóinak felhasználására való áttérés viszonylag újnak számít, és figyelmeztetett, hogy a veszély szinte minden nőre leselkedik.

  Az ingyenes szolgáltatást üzemeltető admin ezzel védekezik:

  „Nem érdekel annyira az egész, csak viccből csinálom. Ez olyan szórakozás, amely teljesen erőszakmentes. Ráadásul lehetetlen ezzel bárkit megzsarolni, a minőség teljesen irreális."

  Állítólag az általa használt szoftver le tudja ellenőrizni, hogy milyen fotókat osztanak meg rajta, és „amikor kiskorúakat lát, végleg blokkolja a felhasználót".

 • Jeffrey Toobin, a New Yorker és a CNN alkalmazásában is álló ismert jogi elemző úgy gondolta, épp egy Zoom-videókonferencia lesz a legmegfelelőbb időpont arra, hogy magához nyúljon. Mindössze egy apró baki csúszott a számításaiba: bekapcsolva maradt a kamerája és a mikrofonja - írta a BBC. 

  A 60 esztendős Toobin nem tagadta le a történteket, egyúttal elismerte: kínosan hülye hibát követett el. Családjától, barátaitól és munkatársaitól is elnézést kért.

  Mindazonáltal a New Yorker az ügy kivizsgálásáig felfüggesztéssel honorálta az akciót, és a CNN-nek sem volt különösebb kifogása az ellen, hogy Toobin szabadságot vegyen ki egy időre.

 • Valószínűleg keveseknek kell bemutatni a hollywoodi Chrisek négyesfogatát. Ha esetleg mégis, akkor röviden azt kell erről tudni, hogy Chris Pine, Chris Evans, Chris Hemsworth és Chris Pratt verseng idézőjelesen a rajongók kegyeiért. A napokban trending lett a Twitteren, hogy Amy J. Berg amerikai producer egymás mellé kollázsolta a négy színészt, majd annyit írt a kép mellé, hogy egyiküknek mennie kell.

  A twitterezők Chris Prattet menesztették, mire hamar két táborra szakadt a közösségi oldal. Egyesek azzal viccelődtek, hogy a Galaxis őrzőinek sztárja egyáltalán nem illik a másik három név mellé, esetleg választhatnának egy másik Christ a helyére. A másik oldalon ezzel szemben kiálltak Pratt mellett, és kifejezetten ízléstelennek vélték, ahogy az internetezők jóformán kitagadták őt színészkollégái közül - szúrta ki Perez Hilton.

  Pratt védelmére kelt többek között Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, illetve a felesége, Katherine Schwarzenegger is. Arnold Schwarzenegger lánya a következőt írta:

  Tényleg erre van szükségünk? Annyi minden történik a világban, olyan sokan szenvednek különböző okokból. Ilyen rosszindulatúnak lenni annyira gáz. Jut elég szeretet mind a négy srácnak. A szeretet az, amire szükségünk van, nem a rosszindulat és a zaklatás. Próbálkozzunk meg ezzel

Rovatok