Index Vakbarát Hírportál

A lehullott gyümölcs émelyítő illata

Üres medencék, gazzal felvert kertek, kóbor kutyák. Saudade: ez a címe Kóti Réka sorozatának, amelyben emberek nélkül, a maga csendjében mutat be egy elnéptelenedett portugál falut. A képekből Portugáliban nyílik kiállítás.

Kóti Réka analóg képeivel már korábban is foglalkoztunk itt az Indexen, a Thesszaloniki-sorozat központi motívuma a tengerpart volt, a mostaniak pedig arról az erős nosztalgikus vágyról szólnak, amikor valami olyasmi hiányzik nekünk, amit már elvesztettünk. Portugálul ezt úgy mondják: Saudade, ezt a szót tartják a világ egyik legszebb kifejezésének is.

“A Saudade sorozat képei egy szeptemberi utazás során készültek a Lisszabontól egy órányira található Vila de Marmeleira faluban. A pár száz főt számláló falu – ahol egy hetet töltöttünk egy nemzetközi csapattal - mára szinte teljesen kihalttá vált.” -írja a fotós a projektről. 

"A szél futta utcákon csak kóbor állatokat láthatunk, a szépen felújított villák és medencék üresen állnak. A lakosok a falu közepén álló kis bárban tudnak csak találkozni, a közértek, gyógyszertárak, bankok, iskolák bezártak. Vila de Marmeleira utcáit átjárja a lehullott gyümölcs émelyítő illata, egy-egy kertben kétségbe esett, magukra hagyott kutyákat találhatunk. A gaz és a több méteres kaktuszok felülkerekednek az épített környezeten, a villák udvarán található egyszer ápolt medencék mellett kóbor macskák lustálkodnak. Az házak, kertek úgy néznek ki, mintha még mindig várnának valakire, aki soha nem fog visszatérni. A jelenség nem egyedülálló Portugáliában, a falvak, kisvárosok elnéptelenedése növekvő probléma az egész országban. (…) A Saudade sorozat készítésekor éreztem először azt, hogy hiteles a falut a maga csendjében bemutatni, emberábrázolás nélkül.”

A fotók egy 70-es évekbeli Canon FTB filmes géppel készültek diafilmre, multiexpozícióval, utómunka nélkül. A kiállítás február 28-ától lesz a Vila de Marmeleira-ban található Center for Heritage and Emotions kuturális székházban.



Rovatok