Index Vakbarát Hírportál

A folyó túlpartján ott egy teljesen másik, elzárt világ

Észak-Koreát dél felé egy nevével ellentétben meglehetősen militarizált határvonal választja el Dél-Koreától, de észak felé egy ennél is sokkal hosszabb, 1420 km-es vonal mentén kapcsolódik Kínához (és egy kis sávon Oroszországhoz). Peking régóta az elzárt rezsim egyetlen fontos külföldi támaszának tekinthető, és ezen a határszakaszon több csomóponton keresztül, köztük Tantung (Dandong) kínai határvárosnál folyik a két ország közti hivatalos kereskedelem nagy része.

Ezt a vidéket kereste fel Elijah Hurwitz fotós azokban a hónapokban, amikor a szokásosnál feszültebb volt a helyzet a két ország között, hiszen az Egyesült Államok nyomására 2017-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsában újabb húsbavágó szankciókat hoztak Phenjan ellen, amiket ezúttal Kína is támogatott – még ha voltak is arra utaló jelek, hogy Peking számos esetben kikerülte a vállalásokat.

Hurwitz három hetet töltött Dandongban, és egy sor másik városban a környéken. Az akkor jeges folyó mentén készített fotósorozatával abban az időszakban akart bepillantást engedni az itteniek életébe, amikor különösen fontos kérdés volt, hogy az újabb szankciók milyen hatást gyakorolnak a turizmusra, a kereskedelemre, vagy akár a mindennapokra.

Most pedig mindenki a Donald Trump és Kim Dzsongun között kedden Szingapúrban tartott történelmi csúcstalálkozóra figyel, hogy kitart-e az enyhülés, és esetleg az Észak-Korea elleni szankciókon is lazítanak-e, aminek a lehetősége máris a környékre vonzotta a befektetőket.



Rovatok