Index Vakbarát Hírportál

Egyszer visszatérnek a bölények

A sziúk ellen vívták valamikor az utolsó nagy indián háborút Amerikában, ma az utolsók között vannak, akik még mindig küzdenek az igazukért. Sámánok, legendák, pipák és szent állatok: 2018 nyarán 400 mérföldet lovagoltak a síksági indiánok ősi földjén, hogy emlékeztessék a világot a be nem tartott szerződésre. Folklórból politikai protestmozgalom: indiánok a XXI. században.

A nagy sziú háború után az amerikai hatóságok megszüntették a nagy sziú rezervátumot is. Helyette öt kisebb rezervátumot hoztak létre szigetszerűen, úgy, ahogy a nagy és egységes esőerdő szakad szét egyre zsugorodó szigeterdőkre a civilizáció mindent elöntő óceánjában.


Jogtalanul elvett földjükért ugyan a nyolcvanas években kártérítést ítélt meg nekik az amerikai Legfelsőbb Bíróság,a sziúk azóta sem hajlandók felvenni a kamatokkal most már egy milliárd dollárnál tartó összeget, mert szerintük azzal őseik vérét gyaláznák meg.


“Lehet, hogy a fehér ember fogalmai szerint szegények vagyunk, de nem vagyunk szegények a dakota, a lakota és a nakota értelemben, mert kapcsolatban vagyunk a földdel, az egekkel és a mindenséggel” - mondta az emléktúra alkalmából Dave Swallow, oglala lakota törzsfő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok