Index Vakbarát Hírportál

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan

0BSZ 9563
2019.10.24. 07:41
Túlélik vagy nem? Hónapok óta ezen gondolkodom, és most itt állok Dakkában, Banglades legfelszereltebb, legnagyobb műtőjében. Előttem az ikrek nyitott és még összenőtt koponyája, látom a tekervényeiket – élnek. Amióta ismerem őket, képtelen vagyok felfogni a létezésüket, kész téboly testközelből látni az egészet. Azt szeretném, hogy éljenek sokáig, boldogan. A tudományos statisztikák szerint erre kevesebb mint ötven százalék esélyük van. Több mint huszonnégy órája vannak altatásban, és mindaz, ami velük történik, már eddig is felülírt minden orvosi rekordot.

Szétválasztásuk óta már sokat lehet tudni az ikrekről. Az viszont talán kevéssé ismert, hogy előtte közel hét hónapot töltöttek Magyarországon, ha nem is teljes titokban, de nagyjából médiacsendben. A fejüknél összenőtt gyerekeket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hozta Magyarországra 2019. január elején. A szétválasztó műtétsorozat legutolsó szakaszát, azaz magát a szétválasztást másfél év munka előzte meg. Nagy volt a titkolózás, az ikrek biztonságát semmi sem veszélyeztethette. Egy harmincöt fős magyar misszió arra készült, hogy huszonnégy óra alatt befejezze másfél év munkáját egy távoli és ismeretlen műtőben. Ezeknek az orvosoknak és válogatott egészségügyi szakembereknek semmi más nem lehetett a fejében, minden gondolatuk csak a nagy feladatról szólhatott, hiszen a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtéte a világ legnehezebb orvosi eljárásai közé tartozik.

A misszió első fele – az ikrekkel és szüleikkel együtt összesen tizenegy fő – egy héttel előttünk érkezett Dakkába. Akárcsak ők, mi is Dubajban szállunk át. Ahogy besorolunk a dakkai átszálláshoz, az addig csillogó reptéri kép valahogy megváltozik. Látszik, hogy Dakka másféle úti cél, a közönsége alapján gépünk inkább tűnik ingázójáratnak. Valaki gyorsan meg is próbál rám bízni egy csomagot, hogy vigyem át az utolsó ellenőrzésen. Csak egy nejlonzacskó az, de egy nemzetközi repülőtéren már kockázatos az efféle próbálkozás. Megtörik a biztonságérzetem, pedig eddig is tudtam, hogy Banglades nem szerepel a népszerű turisztikai úti célok között. Onnantól, hogy kilépünk a repülőgépből, a biztonságunk érdekében végig fegyveres katonai kíséret vesz körül minket.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya Islam 33 órás, maratoni végső szétválasztó műtétjét  – amely az Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat harmadik fázisát jelentette – a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata végezte 2019. augusztus 1-jén és 2-án. Az alábbi lista utánközlése a következő forrásmegjelöléssel lehetséges: „Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány – cselekves.org”.

  • A végső szétválasztást vezette, az idegsebészeti team vezetője: dr. Csókay András PhD, idegsebész.
  • Az Operation Freedom műtétsorozat fő koordinátora, a plasztikai sebészeti team vezetője: dr. Pataki Gergely sebész, plasztikai sebész.
  • A végső szétválasztás aneszteziológiai és intenzív terápiás team vezetője: dr. Csapody Marcell.
  • Idegsebészeti team tagok: dr. Hudák István PhD, dr. Valálik István PhD, dr. Jósvai Attila, dr. Trencséni Bence, dr. Égető Előd.
  • Plasztikai sebészeti team tagok: dr. Fekete Attila, dr. Vancsó Péter, dr. Kunos Csaba, dr. Kalatovics Artúr, dr. Jancsó Máté, dr. Lajtos Bence, dr. Petrovics András, dr. Ungor András.
  • Aneszteziológiai és intenzív terápiás team tagok: dr. Ezer Erzsébet, dr. Szenohradszki Katalin.
  • Műtős teamtagok, asszisztencia: Ilcsik Marianna, Czirják Enikő, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Mogyorósi Ibolya, Csenteri Margit, Szabó Imre, Pejkó József, Muhari-Papp Balázs, Csókay Bernadett, Vancsura Veronika.
  • Gyermekpszichológus: Császár Zsuzsanna
  • Kommunikáció: Sándor Alexandra Valéria

A végső szétválasztó műtéten az alapítvány önkénteseként vettem részt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok