Index Vakbarát Hírportál

Már a rendőrség van a pakisztáni tálibok célkeresztjében

Haibar-Pahtúnhva Pakisztán négy tartományának egyike, nyugati felén végig Afganisztánnal határos, fővárosa Pesavár. Ez az a törzsi terület, egyfajta senki földje, amelyen úgy járnak át a szomszédos Afganisztánba vagy onnan Pakisztánba a szélsőségesek, mintha hazajárnának. Ez volt az térség, amelynek szélsőségesei 2001 és 2021 között menedéket nyújtottak az amerikaiak által üldözött afganisztáni táliboknak. Amikor 2021 augusztusában az amerikaiak kivonultak Afganisztánból, és a tálibok átvették a hatalmat, Pakisztán kérésére sem voltak hajlandók kiadni az ország területére menekült pakisztáni tálib szervezetek tagjait, vagy leszámolni velük.

A pakisztáni tálib Tahrik-e-Talibán (TTP) egy ernyőszervezet, amelyhez számos frakció tartozik. Ezek sok mindenben eltérnek egymástól, de ami közös bennük, hogy a központi kormányzat megdöntéséért és egy saját, keményvonalas iszlám alapokon álló állam létrehozásáért harcoltak. A tálib támadásoknak több tízezer halálos áldozatuk volt az elmúlt évtizedben. Pakisztán vezetése az elmúlt 20 évben, kimondva-kimondatlanul, de támogatta az afganisztáni tálibokat. Nem nyíltan, hanem a pakisztáni titkosszolgálaton keresztül, annak ellenére is, hogy az amerikaiak sokszor hányták ázsiai szövetségesük szemére a burkolt tálib támogatást. Amikor az amerikai erők kivonultak a szomszédos Afganisztánból, az ottani tálibok létrehozták a maguk teokratikus iszlám államát. Ebből erőt merített a Tahrik-e-Talibán is, amely az elmúlt időszakban támadásait a pakisztáni rendőrségre irányította.

A szervezet vezetője 2018 óta Núr Váli Maszúd, aki egy eltérő stratégiát vezetett be. Leállította a civilek elleni támadásokat, hogy javítson szervezete megítélésén, ehelyett Pakisztánban gyakorlatilag szabad célpontnak tartják azóta a rendőrség és a hadsereg tagjait. Mivel a laktanyákba nem nagyon tudnak beférkőzni, ezért leggyakoribb áldozataik a szolgálatot teljesítő rendőrök. Pesavár külső kerületeiben a rendőrőrsök már úgy néznek ki, mint a megerősített középkori várak, amelyeknek tetejéről lőréseken át kémlelik az utcákat, a terepet és a lehetséges mesterlövészek fészkeit a szolgálatban lévő rendőrök.

Felszerelésük gyakran messze elmarad a iszlamistákétól, akik az Afganisztánban maradt amerikai modern fegyverekhez is könnyedén hozzájutnak. Gyakran maguknak a rendőröknek kell megvenniük a saját golyóálló mellényüket, ha túl akarnak élni egy-egy éjjeli szolgálatot. A pakisztáni rendőrség irányítói váltig állítják, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is igyekeznek szinten tartani a rendőrség technikai felszereltségét és morálját. 2001 óta egyébként 2100 rendőrrel végeztek a pakisztáni tálibok, és hétezren megsebesültek. A legbrutálisabb támadást idén januárban hajtották végre, amikor a pénteki ima idején zömében rendőr hívőkkel tömött mecsetet robbantottak fel Pesavárban. Több mint 80 ember vesztette életét.



Rovatok