Index Vakbarát Hírportál

Kicsit 1986 a hangulatom máma

2014.12.03. 19:17

USA-MAGYAR DIPLOMÁCIAI HADDELHADD

John McCain, az egyik vezető republikánus szenátor kedden az új budapesti nagykövetről szavazó Szenátus előtt neofasisztának nevezte Orbán Viktort. A magyar kormány ezt elfogadhatatlannak tartja, az ideiglenes ügyvivőt berendelték a Külügyminisztériumba, aki adóhatósági csalásokról beszélt. Mindez 24 órán belül, és Colleen Bell még csak most kezd majd csomagolni.

ELLENZÉKI LAP LESZ A MAGYAR KRÓNIKA?

A Kerényi Imre híres magazinja, a katicák rajzását is megíró Magyar Krónika főszerkesztője nekiment a Fidesznek. Bencsik Gábor szerint nem azért tüntettek a Békemenettel, hogy a fideszesek gazdagodjanak.

BALESET TÖRTÉNT EGY UKRÁN ATOMERŐMŰBEN

1986 áprilisa óta ilyenkor Magyarországon mindenki összerezzen, aztán ránéz a térképre. Ezúttal nagy riadalomra nincs ok: a zaporizzsjai erőmű Ukrajna túlsó végén van, és a baleset nem tűnik komolynak, nem érintette a reaktort, sugárzó anyag nem került ki.

A NASA EMBEREKET KÜLD A MARSRA

Az ember a nem is olyan távoli jövőben a Marsra lép, és ez a küldetés most csütörtökön kezdődik, jelentette be a NASA. Az űrhivatal valamikor a 2030-as évek elején szeretné emberes küldetéssel elérni a szomszédos bolygót, ott fenntartható bázist létrehozni, és az űrhajósok vissza is jönnének a Földre.

BEMUTATTÁK AZ ÚJ AK-47-ET

Egy rongyrázós moszkvai rendezvényen, fekete ruhás modellekkel mutatta be a Kalasnyikov az újratervezett AK-47-es gépfegyvert, illetve a cég új logóját. A cég beszámolója szerint idén 140 ezer Kalasnyikovot adtak el, kétszer annyit, mint tavaly.

3 SZÁZALÉK FÖLÖTT NŐTT A GDP 

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévi szintet, közölte a KSHAz éves bővülés 3,1 százalék volt, ez a szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adat. A nyers növekedés 3,2 százalék volt. A legtöbb ágazat lassult az előző negyedévhez képest, de éves szinten a legtöbb szektor növekedni tudott. A lassulás így is jól látható. 

 

ALAPOSAN ÁTÍRJA A KÖLTSÉGVETÉS A JÖVŐ ÉVÜNKET

Több bevételt félreszámoltak, illetve az időközben bedobott új ötletek miatt módosítanak, az MVM-et csak kevesebb pénzzel tömik ki, mint eredetileg tervezték, kevesebb jut a Terror Házára, több világháborús megemlékezésre, derül ki a költségvetési törvény módosítóiból. Több pénzt kap a Hungaroring és az élsport, jut pénz a DK új alapítványának, és mivel az EU nem támogatja, zsebből fizetjük a külföldi magyarok felkutatását. Néhány évig működött, most megszűnik a gazdasági tervhivatal. A megfelezett Országvédelmi Alappal elég rizikós lehet a jövő évünk.

MEGINT OLCSÓBB LESZ A BENZIN 8 FORINTTAL

Ismét csökkenti az üzemanyagárakat a Mol: a 95-ös benzin ára bruttó 8 forinttal, a gázolajé 6 forinttal mérsékli a társaság pénteken. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 363-364 forintra, a gázolajé 381-382 forintra esik.

TÉNYLEG AZ ÁLLAMÉ LESZ A BUDAPEST BANK

 Eldőlt, hogy a magyar állam vásárolja meg a Budapest Bankot.  A kormány és az amerikai GE-csoport pénzügyi üzletága, a GE Capital megállapodott, és ahhoz, hogy az adásvételi szerződést is aláírják, mindössze egy, lényegében már formális kormánydöntésre van csupán szükség. A Budapest Bank nem kommentálta az értesülést.    

ELKEZDŐDTEK A DÖNTŐK DOHÁBAN, AHOL MAGYAR ÚSZÓARANYAKAT SZEREZHET A CSAPAT

Férfi 200 méter gyorssal kezdődtek a döntők a dohai rövidpályás úszó-világbajnokságon, ahol számos magyar került döntőbe. Kozma Dominik negyedik lett ezen a távon, majd Hosszú Katinka 200 pillangón ezüstérmes lett. A szerdai döntőkről itt olvashat.



Rovatok