Index Vakbarát Hírportál

Elmarad a Duna-átúszás Paksnál

2010. augusztus 19., csütörtök 16:12

A folyó magas vízállása, illetve az alacsony vízhőmérséklet miatt elmarad az augusztus 20-ra, péntekre tervezett Duna-átúszás Pakson.

A Duna átúszása hagyományos eleme a paksi Szent István-napi városi rendezvényeknek. Az idei lett volna a tizenharmadik alkalom, hogy szervezett keretek között lehetőséget biztosítanak a folyó átúszására. A Dunát egyébként tilos átúszni. Korábban sem sikerült minden évben megrendezni az eseményt. Tavaly például technikai gondok miatt maradt el, 2006-ban az árvíz miatt nem tartották meg. Idén ismét a magas vízállás kényszerítette a szervezőket arra, hogy töröljék a programot. Kiszl Károly elmondta, hogy Paksnál csütörtökön reggel 402 cm volt a folyó vízállása.

A Duna Partért Közalapítvány elnöke, aki egyben egy hajózási vállalkozás vezetője is, hozzátette, hogy ez több problémát is felvet: nem tudják biztosítani ekkora víznél a biztonságos vízre szállást és partra érkezést. A folyó sodrása is nagyobb, sok uszadékot, hordalékot visz a víz, ami további veszélyeket rejt. A program törlése mellett szól az is, hogy a víz hőmérséklete csupán 19,5 Celsius fok. A Balaton-átúszást sem rendezték meg 23 Celsius fok alatt, mi sem vállalhatjuk a felelősséget – tette hozzá Kiszl Károly.

A legutóbbi Duna-átúszáson közel 200 fő vett részt. Legnépesebb mezőny, 3-500 úszó, 2004-ben és 2005-ben volt - mondta el az alapítvány elnöke.

Rovatok