Index Vakbarát Hírportál

A keresztényeknek sem könnyű az NFL-ben

2012. január 6., péntek 01:00

A hétvégén véget ért az NFL alapszakasza, a Green Bay Packers könnyedén megnyerte, a Super Bowl nagy esélyese a tavalyi bajnok. Az amerikai foci minden évben rengeteg dologra tanít meg minket, ezért most összegyűjtöttünk tíz tanulságot, ami nélkül nem kezdhetjük el a rájátszást.

1. A Green Bay Packers fantasztikus és vicces

A tavalyi bajnok Green Bay Packers a mostani bajnokság legfőbb esélyese, nemcsak azért, mert Aaron Rodgers személyében olyan irányítójuk van, aki tizenöt meccsén 68,3 százalékkal passzolt, így szerezve 45 touchdownt mindössze hat interception mellett. Rodgers ráadásul nemcsak nagyon hidegen és koncentráltn tud viselkedni a meccseken, hanem mindig képes mókázni is. A meccs eleji fényképezéseknél mindig kitalál valami viccet, ezekből láthatnak párat a képre kattintva. A Green Bay egyébként nem a viccelődés miatt rendkívül erős: az utolsó meccsen a Detroit Lions ellen, amikor már minden zsebben volt, Rodgers nem játszott, így a csereirányító rekordokat döntögethetett: passzolt hat TD-t és közel 500 yardot. Sokak szerint ezért bukhatja el Rodgers az alapszakasz legértékesebb játékosának járó díjat, mert ha egy csere is ennyire jó, akkor nem az egyéni képességek a fontosak. Dehogynem!

2. Mire elég a Patriots védelme?

Ha csak támadni kellene az amerikai fociban, akkor a New England Patriotsnak nem kellene félnie senkitől, de sajnos a hülye szabályok rájuk is vonatkoznak, így időnként védekezniük is kell. A liga egyik legrosszabb védőegységét sikerült összehoznia a legendás, többszörös bajnok csapatnak, ami eddig csak lelassította őket. Legutóbb 21 pontos hátrányból fordítottak az első negyed után a Buffalo Bills ellen. A rövidpasszos játékukkal (slot receiverek és tight endek az elsődleges célpontok) bárkit felőrölnek. A passz elleni védekezésben az utolsó előtti a Patriots, az utolsó az előbb ajnározott Green Bay, viszont meglepetésre ez a két csapat szerzi a legtöbb interceptiont is. És ez a két csapat komoly bajnokesélyes is.

3. Az Ember, Aki Passzol

Egy hőse van a ligának jelenleg, a New Orleans Saints irányítója, Drew Brees, akinek sikerült a lehetetlen, megdöntötte Dan Marino fantasztikus rekordját, aki 1984-ben egy szezon alatt passzolt 5084 yardot. A New Orleans Saints nincs könnyű ágon a bajnoki címig, de mondjuk nincs is könnyű ág. Ezt a passzcsúcsot egyébként Tom Brady is megdöntötte, de Brees az utolsó játéknapon még további yardokat pakolt rá, és Rodgersnek is sikerült volna Marino rekordja, ha nem ül az utolsó meccsen.

4. Tebowing

Igazi hős bohóca is lett a ligának az agyonsztárolt Tim Tebow személyében, akinek küzdeni tudását és vallási fanatizmusát nagyon szeretik Denverben, a világ többi részén inkább elnézően nevetnek rajta. Legutóbb a nem túl erős Kansas Cityvel játszott a rájátszásba kerülésért, mindössze három pontot tudtak összeszorgoskodni a vereséggel záródó mérkőzésen. A híresen keresztény Tebow többször csodát tett lehetetlen helyzetből történő visszakapaszkodásaival, de azt nem tudja feledtetni, hogy meccsenként mindössze 123 yardot passzolt, nagyon gyenge, 46,5 százalékos mutatóval. Futkározik és küzd, passzolni nem nagyon tud még. A szakértők szerint valószínűleg soha nem is fog, mert a dobómozdulata rosszabb-hosszabb-lassabb, mint szinte bármelyik magyar irányítóé. Október 23-án hosszabbításban nyertek a Miami Dolphins ellen, ekkor térdelt le és imádkozott először Tebow, aki az egyetemen a szeme alatt is bibliai idézeteket viselt. Azóta ebből szuper mém lett. Próbálják ki a tebowingot hegy tetején, tenger mélyén, hálószobában vagy bárhol, ahol jól esik.

5. Ne sztárokból, játékosokból építs csapatot!

Fontos tanulság volt, hogy nem érdemes sztárcsapatot építeni, ahogy ezt Philadelphiában tették. Az előidényben még álomcsapatként beszéltek az Eagles-ről, ami éppen elérte a 8-8-as mutatót a szezon végére, és talán a következő idényük jobb lesz, de az most minket egyáltalán nem érdekel. A Houston Texans ezzel szemben minden irányítóját elvesztette, Jake Delhomme-ot az öregek otthonából hozták vissza néhány drive-ra, de rájátszásban vannak, és a verhető Cincinnati Bengals ellen kezdenek.

6. A lehetetlen sem lehetetlen
Olimpiai tornagyakorlattal is lehet TD-t szerezni? Simpson megmutatta, hogy lehet, tökéletes elugrás, szinte pontos érkezés. Oliver Stone filmje, az Al Pacino és Jamie Foxx főszereplésével készült Minden héten háború annak idején több ponton hihetetlennek tűnt, de rá kellett jönnünk, hogy Grunwalsky Ferencnél is dokumentaristább, így a végén még azt is megéljük, hogy valakinek a szemét a pályán kell összeszedni, ahogy a sportfilmben is.

7. A fekete ló

A rájátszásban ki lesz a fekete ló, akire szíve szerint senki nem tenne, de mégis elvergődhetnek a döntőig? A tippünk a San Francisco 49ers: kikaptak a Baltimore-Arizona-Dallas hármastól, de egyik sem volt kiütéses vereség, majd a 15. héten megverték a Pittsburgh Steelerst. A 49ers a negyedik legjobban védekező csapat, és a híres bölcsesség szerint meccset támadással, bajnokságot védekezéssel lehet nyerni. Egész szezonban mindösszesen 3 futott TD-t értek el ellenük. Harbaugh bízik Alex Smith-ben, már a szezon elején kijelentette, hogy ő az elsőszámú irányítója és bejött neki. Smith nem egy különleges QB (90-es passer rating), de stabilan hozza az átlagot, így ha a védelem nem omlik össze, bárkit elkaphatnak egyszer. A rájátszásban meg mindig egyet játszanak egyszerre, ugye.

8. A testvérek harca

A Harbaugh testvérek a rájátszásba vezették csapataikat. Az egykori legendás edző, az idén 50. házassági évfordulóját tartó Jack 43 éven keresztül edzősködött. Örökérvényű kérdése volt, hogy ki tud megverni minket? Senki - kellett ordítania a játékosainak. A két fia közül Jim edzi a San Francisco 49erst, John a Baltimore Ravenst: mindkét csapat pihen az első körben. Előbbi igazán nagy dolgot vitt végbe azzal, hogy az irányító Alex Smith köré nagyon erős védelmet épített fel, utóbbi szintén a liga egyik legjobb védelmét bírja a Ravensben. Találkozni csak a Super Bowlban tudnak, de ettől még meseszerűbb a történet. Jim 15 évig játszott az NFL-ben irányítóként, John az egyetem után rögtön kezdett az apja mellett kezdett edzősködni a Western Michiganben, Jim pedig az apját alkalmazta segédedzőként San Diegóban 2004-6 között.

9. Ha a kis sérülés nem sérülés, akkor a nagy sérülés mi?
Idén újra megtanulhattuk, hogy van, aki mindent kibír, és a rájátszás az a zenés-táncos műfaj, ahol erre szükség is van. A Pittsburgh Steelers irányítója, Ben Roethlisberger a brit tudósok szerint nem ember, hanem állatorvosi ló, amennyiben minden létező sérülése megvolt már, sőt mindegyikkel játszott is. Az amerikai foci az a fura sport, ahol nem kérdés a játékosoknak, hogy sérülten játszanak, a QB-nek meg kutya kötelessége vezetnie a csapatát. A Cleveland Browns konkrétan kettőbe törte az amúgy nagy méretű irányítót, akinek szétment a bokája, de csak annyira, hogy a második félidőben visszabicegett győzni. A jobb keze, a bal térde 2005-ben ment tönkre, később jött az agyrázkódás és a féregnyúlvány-műtét 2006-ban, következő évben a jobb válla ment ki, egyben a bal lábfeje sérült, 2008-ban újra agyrázkódás és vállprobléma, ezután kicsit odafigyelt, így a 2009-es szezont megúszta egy agyrázkódással, 2010-ben megint a bal lába sérült, és betörték az orrát, az idei bajnokságban újra a dobókeze és a bal lába sérült meg. A szezon előtt pedig annyira összetörte magát és motorját, hogy az is kérdéses volt, hogy mikor tud elkezdeni játszani.

10. Ünnepelj!
A játék lényege az öröm, de nem az NFL szerint, mert mindig csúnyán büntetik, ha valaki megünneli a TD-jét. A rájátszásban mi nagyon sok boldog, ünneplő játékost szeretnénk látni!
Volt, aki fejbe dobta a pálya környékén nézelődőt.
Volt, aki úgy örült, ahogy az NBA-sztár, a Miami Heat játékosa, Lebron James a meccseket kezdi: behintőporozza a kezét és felfújja a levegőbe. 
Volt, aki kardozott az ellenféllel.
Volt, aki táncolt: hülyén vagy salsázva,
Volt, aki hátraszaltóval ünnepelt volna, de nem sikerült neki.
Volt, aki szerelmet vallott az ellenfél cheerleaderének.
Volt, aki gyomorszájon vágta az edzőjét.
Volt, aki lábon lőtte magát.

Köszönet Michaletzky Bálintnak a segítségért.

Rovatok