Index Vakbarát Hírportál

Az új birkózóelnök tudja, ki a felelős

2013. február 20., szerda 15:53 | aznap frissítve

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) ügyvezető elnöke szerint a szervezet éléről szombaton lemondott Raphael Martinetti tehető felelőssé azért, hogy a FILA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között megromlott a viszony.

A sportvezető a Magyar Szó című vajdasági lapnak adott interjújában beszélt az eddigi elnök NOB-bal szemben elkövetett, és a sportág olimpiai jövőjét veszélybe sodró hibáiról. Szerinte Martinetti miatt mérgesedett el a viszony a FILA és bizottság között.

„Talán nem is jó szó az, hogy elmérgesedés, hiszen Martinetti egyszerűen nem volt hajlandó tárgyalni a NOB vezetőivel" - mondta Lalovics, hozzátéve, hogy ő maga is kifejezetten rosszban volt a svájci elnökkel az utóbbi időszakban. Lalovics ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a múltnál sokkal fontosabb, hogy Martinetti búcsúja után megindult az építő jellegű munka a FILA-ban.

A NOB végrehajtó bizottsága a múlt héten a birkózást nevezte meg mint azon sportot, amely vélhetően már nem fog szerepelni a 2020-as olimpiai sportágak között. Másik hét sportágból egy esélyes arra, hogy a helyébe lépjen. A végső döntés szeptemberben várható.

„Már ott, Phuketben érezhető volt az erőteljes változás, hiszen mindenki munkához látott, s egységesen dolgozunk azon, hogy a birkózás Szentpéterváron jól mutatkozzon be a NOB végrehajtó bizottsága előtt." Lalovics március 7-én találkozik Jacques Rogge NOB-elnökkel, majd Thomas Bach alelnökkel.

„Meglátjuk, nekik milyen javaslataik vannak, de nekik nem a szabálymódosítás a fontos, abba nem akarnak beleszólni" - mondta Lalovic.

„Thaiföldön alakítottunk egy ellenőrző bizottságot is, amely nemcsak a FILA pénzügyeit kíséri majd figyelemmel, hanem az egész munkáját" - beszélt Lalovics a krízisbizottságról. A birkózást a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról. Ezt követően szombaton mondott le a FILA vezető testületének phuketi ülésén Raphael Martinetti elnök.

A sportág vezetői most azon dolgoznak, hogy a NOB vb május végi, szentpétervári ülésén olyan prezentációt mutassanak be, melynek hatására a végrehajtó bizottság javasolja majd a sportág visszakerülését a 2020-as programba.

Rovatok