Index Vakbarát Hírportál

Doppingmaffiát számoltak fel a spanyolok

2013. június 23., vasárnap 14:16

A spanyol rendőrség felszámolt két bandát, amely sportdrogokat importált és terjesztett, 84 embert őrizetbe vettek – közölte vasárnap a madridi belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint 700 ezer adag anabolikus szteroidot, vérdoppingot (EPO) és növekedési hormont tartalmazó szert foglaltak le Madridban, Katalónia, Valencia, Andalúzia régiókban, valamint Baszkföldön.

Az idei év első negyedében Kínából, Görögországból és Portugáliából 750 kilogramm ilyen doppingszer érkezett Spanyolországba, amelyeket sportközpontokban és háztartásokban értékesítettek.

A spanyol parlament június 13-án új doppingellenes törvényt fogadott el. A szabályozással remélhetőleg sikerül szertefoszlatni az országról a kerékpársportban történt doppingolás kapcsán kialakult rossz véleményt. A versenykerékpárosok közül többen beismerték az utóbbi hónapokban, hogy aktív kapcsolatban álltak Eufemiano Fuentes spanyol orvossal, aki teljesítményfokozó szerekkel látta el őket. A doppingdoktort április végén egyévi szabadságvesztésre ítélte egy madridi bíróság azon a címen, hogy veszélyeztette a hozzá forduló sportolók - kerékpárosok mellett labdarúgók, teniszezők, atléták és bokszolók - egészségét.

Rovatok