Index Vakbarát Hírportál

Gál József birkózó világbajnokról nevezték el a ceglédi sportcsarnokot

2013. szeptember 20., péntek 13:05

Gál Józsefről, Magyarország első birkózó világbajnokáról nevezték el a ceglédi sportcsarnokot; a névadó ünnepséget pénteken tartották a Pest megyei településen, amely 2010-ben elnyerte a Birkózás Városa címet. A 30 éve átadott Városi Sportcsarnok névadásáról márciusban döntött Cegléd képviselő-testülete: a vb-aranyérmes Gál József születésének 95., halálának 10. évfordulója alkalmából róla nevezik el az intézményt. Az ünnepség a jelenleg is zajló XVIII. Kossuth Toborzó rendezvénysorozat egyik fontos eseménye volt.

A város számos kiválóságot adott a sportágnak, a 23 ceglédi olimpikon közül 7 birkózó volt, legutóbb Lőrincz Tamás ezüstérmet nyert a tavalyi londoni olimpián.

A pénteki ünnepségen Földi László polgármester elmondta: nagy öröm, hogy olimpiai szám maradt a birkózás. A kormány által kiemelten támogatott 16 sportág egyikeként pedig 2020-ig biztos jövőt és kiszámítható jövedelmet biztosít azoknak, akik ebben a sportágban érnek el sikereket.

A névadó Gál József (1918-2003) Magyarország első birkózó világbajnoki címét nyerte 1950-ben. Cegléden született, és egész sportpályafutása a városhoz kötötte, a Ceglédi Vasutas Sportegyesület versenyedzője volt. A háború előtt és után 3-3 magyar bajnokságot nyert úgy, hogy közben hat éven át a fronton, majd hadifogságban volt. Cegléd sportéletét edzőként és sportvezetőként is segítette.

Rovatok