Index Vakbarát Hírportál

A kormányzó lemondása nem hátráltatja a tokiói olimpia előkészületeit

2013. december 19., csütörtök 11:25

Takeda Cunekazu, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke szerint nem befolyásolja a 2020-as tokiói nyári olimpia előkészületeit, hogy korrupciós vád miatt csütörtökön lemondott a japán főváros kormányzója, Inosze Naoki - írja az MTI.

Takeda kiemelte, hogy a szervezőbizottság legfontosabb feladata, hogy megteremtse azokat a pénzügyi alapokat, amelyek révén sikeresen lehet megrendezni a kevesebb mint hét év múlva sorra kerülő olimpiát. Hozzátette azt is, Inosze a tokiói kandidálás odaadó és lelkes támogatója volt, és főszerepet játszott abban, hogy a japán főváros elnyerte a rendezés jogát. Inosze azt követően mondott le hivataláról csütörtökön, hogy nyilvánosságra került: 50 millió jent (105,6 millió forint) fogadott el egy kórházfenntartó cégtől.

Inoszéra az utóbbi napokban egyre nagyobb nyomás nehezedett, főleg a kormánypárti vezetők próbálták rábírni arra, hogy váljon meg hivatalától, azzal érvelve, hogy a botrány árthat a 2020-as nyári olimpia előkészületeinek, a kormányzó ugyanis az olimpia pályázati bizottságának vezetője is volt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén novemberben ítélte Tokiónak az olimpia rendezésének jogát.

Inosze csütörtöki sajtóértekezletén bocsánatot kért a tokiói lakosságtól a zavaros ügy miatt. Elmondta, hogy a szóban forgó pénz, amelyet tavaly novemberben kapott a Tokusukai cégtől, személyi kölcsön volt, amelyet ő már visszafizetett, és hogy a kórházi lánc tulajdonosa nem kapott cserébe semmilyen szívességet tőle. 

Inoszét tavaly decemberben választották meg tokiói kormányzónak.

Rovatok