Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a londoni olimpiai jutalmakat

2014. március 6., csütörtök 21:12

A 2012-es londoni olimpiai játékokat követő jutalmak belső elosztása a Magyar Olimpiai Bizottság – mint a sportban működő autonóm köztestület – saját döntése és szakmai felelőssége. Ezzel együtt a sportért és ifjúságért felelős államtitkár, vagyis Simicskó István tájékozódik a jogszabályi keretek között megengedett jutalmak mértékének belső elosztásával kapcsolatban, írta az MTI.

A kormány a 2,18 milliárd forintnyi kifizetett támogatással az olimpián kimagasló eredményeket elért sportolók, edzőik és a felkészítésükben közreműködő szakemberek teljesítményét kívánta elismerni. Ebből a keretből a MOB vezetői is 70 milliót kaptak.

Mint megírtuk, Angyal Zoltán egykori kajakkapitány is kapott négymillió forintot, aki 2008-ban lemondott, ettől érdemes gondolták őt az adómentes juttatásra.

A Magyar Paralimpiai Bizottságot vezető Gömöri Zsolt 17 millió forintot vehetett fel.

Az olimpián féléves munkaviszonnyal rendelkező sportvezetők is 2,5 illetve majdnem három millió forintos jutalmakat kaptak. A volt kézis Lukács Zsuzsa valamint a kajakos Ábrahám Attila az érintett.

A tornász Berki Krisztián nevelőedzője, Kovács István helyett a nevelőedzőnek járó 10 százalékos pénzt Kovács István Pálné vette fel. Simicskó akár ki is derítheti, kiről van szó.

Az állami vezetőknek vissza kellett fizetniük a prémiumaikat. Az érdemtelenül hozzájutott sportvezetőknél sem lenne ez meglepetés.

Magyarország a játékokon 21 sportágban 157 sportolóval képviseltette magát, akik összesen 18 érmet szereztek, így hazánk a 9. helyen szerepel az éremtáblázaton.

Rovatok