Index Vakbarát Hírportál

Bronzérmes a magyar csapat négyesfogathajtásban

2014. szeptember 7., vasárnap 13:52

Bronzérmet nyert a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József  összeállítású magyar csapat négyesfogathajtásban a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja, írja az MTI.

A győzelmet nagy fölénnyel a sorozatban negyedszer aranyérmes hollandok szerezték meg a németek előtt. A magyarok legutóbb a 2008-as vb-n szereztek érmet, a csapat akkor is harmadik lett. Világjátékokon pedig csak az 1990-es első, stockholmi eseményen volt korábban magyar dobogós:  a csapat harmadik, Bozsik József pedig egyéniben második lett.

Egyéniben ezúttal Dobrovitz József volt a legjobb magyar a hetedik helyével, Lázár Zoltán 12., ifj. Dobrovitz József pedig 14. lett. Az aranyérmet sorozatban harmadszor az ausztrál Boyd Exell szerezte meg a két éve is ezüstérmes amerikai Chester Weber és a holland Theo Timmerman előtt. Ezzel megszakadt a sportág ikonjának, a szintén holland Ijsbrand Chardonnak  nagy sorozata, aki az elmúlt hét vb-n dobogós volt egyéniben, most viszont "csak" negyedik lett.

A magyarok úgy vágtak neki a vasárnapi zárószámnak, az akadályhajtásnak, hogy ha hibátlanul hajtanak, akkor a németekkel szembeni 6,07 pontos hátrány két verőhibának és minimális időtúllépésnek felel meg. A 22 éves ifj. Dobrovitz megadta ennek esélyét, ugyanis egyetlen labdát sem vert le a bójákról, és szintidőn belül teljesítette a pályát. A hétszeres világbajnok Lázár aztán 3,95 hibaponttal zárt, de nem ez bizonyult döntőnek, hanem az, hogy a hátralévő három németből ketten is egy verőhibával zártak időtúllépés nélkül, így mindössze hat hibapontot szerzett a csapatuk, amely így már biztosan megőrizte második helyét a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József szereplésétől függetlenül. A vecsési hajtó végül 3,66 hibapontot szerzett, de ezzel is megőrizte hetedik helyét egyéniben.

Az élmezőny tagjai közül a számot negyedikként kezdő, egyéniben négyszeres világbajnok Chardon nyomást helyezett riválisaira hibátlan hajtásával, de aztán valamennyi előtte álló makulátlanul teljesítette a pályát, azaz nem változott a sorrend.

    A végeredmény:

    egyéni:

1. Boyd Exell (ausztrál) 125,83 hibapont

2. Chester Weber (amerikai) 128,60

3. Theo Timmerman (holland) 133,88

...7. Dobrovitz József 142,74

...12. Lázár Zoltán 150,39

...14. ifj. Dobrovitz József 153,81

    csapat:

1. Hollandia (Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman) 263,19 hibapont

2. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein) 283,56

3. Magyarország (Dobrovitz József, Lázár Zoltán, ifj. Dobrovitz József) 287,29

Rovatok