Index Vakbarát Hírportál

Mocsai Lajos méltó rektorjelölt a TF-en

2014. november 6., csütörtök 18:16

A Testnevelési Egyetem szenátusa csütörtökön Mocsai Lajost választotta az intézmény rektorjelöltjének, a pályázatát méltónak találta a posztra, írta az MTI.

Mocsai Lajos 1978 óta tanít az intézményben, és nevéhez több tucat tudományos cikk és tanulmány fűződik, december 17-től töltheti be hivatalosan a posztot. A jelöltet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere terjeszti fel rektornak.

   A megbízást Áder János köztársasági elnök adja majd át Mocsainak, aki Csende Zsolttal szemben nyerte el a jelölést.

Mocsai és Csende egyenként húszperces prezentáción mutatta be pályázatát, ezt követően a szenátus tagjainak és a meghívott vendégeknek ugyanennyi idejük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel. Az egyetem dolgozói és hallgatói - több százan - az intézményen belül elhelyezett kivetítőkön követték figyelemmel a jelöltek meghallgatását. A rektori jelöltség elnyeréséhez a szenátus többségi szavazataira volt szükség, a szavazati arányt nem hozták nyilvánosságra.

Mocsai Lajos 36 éve áll a sporttudományok szolgálatában, 2007 óta a TF egyetemi docenseként is dolgozó szakember számos hazai és nemzetközi konferencia visszatérő előadója, valamint a sporttudományok területén több kutatási program résztvevője.

Mocsai Lajos négy olimpián, valamint 11 világ- és Európa-bajnokságon vett részt a férfi és a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. A férfiaktól a nyáron elbukott vb-selejtező után köszönt el augusztus végén.

A tudományos fokozata ugyan nem volt meg, de egy neki kedvező törvénymódosítással helyzetbe hozták, hiszen olimpiai éremmel helyettesítheti a tudományos fokozatot.

Mocsai a Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója.

Az intézmény kancellárja Genzwein Ferenc lett, aki a Vasas edzője volt korábban, a felcsúti akadémia alapításánál is bábáskodott.

Rovatok