Index Vakbarát Hírportál

Holland tarolás, dupla bronz, sűrű köd

2014. február 16., vasárnap 21:59

A hollandok történelmet írtak, szinte deszkástrükköt mutatott be egy sífutóbajnok, a téli olimpiák legendás lúzere megint elbukott, Putyin jól tudta, mikor kell bérelt hely a lelátóra, a 12 év után visszatérő jamaicai bobosok meg keresztbe álltak párszor a pályán. Ha nem tudta egész nap követni a téli olimpia izgalmait percről percre, akkor ezt a cikket Önnek találták ki, hiszen itt van minden egyben!

Amikor a norvégokon kívül mindenki elégedett

A 4x10 km-es férfi sífutó váltó dobogójára jó volt ránézni, hiszen mindenki boldog volt: a svédek alaposan megvertek mindenkit, de tomboltak a második helyezett oroszok, és ugrálva örültek a bronznak a franciák. Az első emberek közül még sokan buktak, de a svédek az elejétől kezdve az élen haladtak, 25 km-nél pedig már végleg lerázták magukról a többieket. Az utolsó ember, Marcus Hellner már olyan biztos előnnyel érkezett, hogy 700 méterrel a cél előtt megkapta a svéd zászlót, beérkezve pedig még csúszás közben leugrott örömében a lécéről.

Az utolsó tíz kilométert másodikként kezdő orosz csapat szurkolói extázisban voltak, és Vlagyimir Putyin elnök is jól számolt, amikor személyesen is kilátogatott a versenyre. Az oroszok huszonhat év után szerezték meg az első érmüket váltóban. Hiába hajrázták le őket az oroszok a végére, a franciák kitörő örömmel ünnepelték a harmadik helyüket is, először szereztek ugyanis egyáltalán érmet a sportágban. A mindent a vaxra fogó norvégok a negyedik helyre tudtak bejönni.

A hollandok mindent vittek

A hollandok letarolták a női 1500 méteres gyorskorcsolya mezőnyét, egy jó kis háziversenyben meccselték le egymás között a dobogós helyeket, az első három és még a negyedik helyezett is holland lett. Jorien ter Mors szenzációs idővel, 1:53,51-gyel új olimpiai rekordot állított fel, a német Anni Friesinger 12 éve, Salt Lake Cityben futott csúcsát döntötte meg. A végén könnyeivel küszködve izgult az utolsó páros futama alatt, de első helye nem került veszélybe. Az aranyérmes holland az olimpia egyik nagy meglepetése lehet, hiszen először csak 2012-ben indult gyorskorcsolyában.

A hollandok teljesítményét egyébként jól érzékelteti, hogy eddig egyszer volt ehhez hasonló tarolás, 1972-ben az NDK-s szánkósok húzták be így az első négy helyet. Azzal szintén rekordot döntöttek, hogy már 16 éremnél járnak gyorskorcsolyában, ennyit egyetlen ország sem nyert még egy sportágban a téli olimpiákon.

Most bronzból osztottak duplát

A lesiklásban bronzérmes Kjetil Jansrud végig tökéletes menettel aranyérmes szuperóriás-műlesiklásban, sorozatban negyedik olimpián nyertek a norvégok ebben a számban. A 36 éves Bode Miller ezúttal odatette magát, nagyot ment, de ez is csak a bronzéremre volt elég. Ráadásul nem is egyedül állhat fel a harmadik fokra, Jan Hudec megszerezte Kanada első érmét alpesi síben Szocsiban. Miller helyett egy másik amerikai, Andrew Weibrecht futott be a második helyen, aki valószínűleg annak is köszönheti az érmet, hogy a szervezők egy órával előrébb hozták a kezdést, így még jobb volt a hó minősége.

Bajszos nő lett a legjobb

Kísértett a múlt a női snowboardkrossz döntőjében, az amerikai Lindsey Jacobellis 2006-ban az utolsó ugrató után trükközve esett el, azzal bukta a bajnoki címét, most pedig hiába haladt sokáig az élen az elődöntőben, saját hibájából bukott, és mindenki elment mellette. A döntőt végül az előfutamokban is remeklő, kabalából rajzolt bajusszal versenyző Eva Samkova nyerte, de a végén már a földön ölelgették egymást a döntősök a célban.

Nemcsak versenyen, edzésen is érhet baj

A félcsőre készülő Rowan Cheshire nagyot bukott az edzésen, percekre elveszítette az eszméletét, hordágyon vitték el. A svájci Christopher Lambert is bukott az aerialra készülve, neki a könyöke fordult ki.

Közben Putyin személyesen látogatta meg Marija Komisszarovát, a szombaton az egyik edzésen gerinctörést szenvedett síkrosszozót. Komisszarován tegnap több mint 6 órás műtétet hajtottak végre, fémelemekkel rögzítették a gerincét. Az orosz síelőt Németországba viszik egy specialistához.

A többit röviden:

Rovatok