Index Vakbarát Hírportál

Parallel? Slope? Biatlon vagy sílövészet?

2014. február 8., szombat 13:28

Siakrobatika vagy snowboard? Slopestlye vagy trükkös akadályverseny? Biatlon vagy sílövészet? Egyáltalán mit jelentenek ezek?

Szeretnénk tisztába tenni néhány megnevezést, miután az utóbbi napokban mi is olyan meghatározásokba futottunk bele, melyek nem teljesen egyértelműek. Most tisztázzuk, nálunk hogyan talál meg bizonyos sportágakat, és mire gondoljon, ha belefut a névbe.  

Az MTI például rendszeresen trükkös akadályversenyként utal a mostani téli olimpián bemutatkozó snowboardos sportágra. A slopestyle tényleg a trükökkről szól, három korlát és több ugrató, ezeken kell átverekedniük magukat a versenyzőknek minél látványosabb gyakorlatokat bemutatva, mi azért maradnánk az eredeti megjelölésnél. Slopestyle egyébként a síakrobatáknál is lesz, de ne szaladjunk ennyire előre. 

A sílövészet és a biatlon megnevezés még a rovaton belül is árkokat ás, mivel a világon szinte mindenhol biatlonként emlegetik a sportágat, mi is ezen a néven utalunk majd a téli olimpiás közvetítésünkben az izgalmas sportra. 

Ki az a világtalan, aki 2014-ben síakrobatának fordítja a snowboardot?! 

Érkezett a jogos felvetés szerda éjjel egy olvasói levélben. A magyar hírügynökség snowboardos anyagaiban többször felbukkant a síakrobata megnevezés. Ez csak azért nem állja meg a helyét, mert van külön olyan sportág az olimpia műsorában, hogy síakrobatika, a szabadstílusú sí egyik szakága. Ezt sílécekkel, a snowboardot viszont deszkán űzik.

Szóba jöhet még a hódeszkázás, de ön kimondaná azt társaságban, hogy hódeszkázni volt Szlovákiában a hétvégén? Ugye, hogy nem. 

Ha szabadsítlus kifejezést hallja, nyugodtan asszociáljon a freestyle-ra, annak viszont nem árt utánanézni, pontosan milyen sportágról van szó. Ez ugyanis lehet az egyik összefoglaló kategória, aminek több szakága is van, és sífutásban is előfordulhat. 

Szlalom vagy műlesiklás? Óriásszlalom vagy óriás-műlesiklás? Az alpesi sízőknél és a snowboardosoknál (és nem síakrobatáknál) is hallhat majd ilyen sportágakól, de ne essen pánikba, a kettő ugyanazt a szakágat jelöli. A parallel szlalom megnevezés láttán sem kell pánikolni, ez azt jelenti, hogy két versenyző párhuzamosan versenyez az adott számban. 

Jöjjön most egy rövid gyakorlat. A fentiek alapján mi a rossz az alábbi mondatban?

A síakrobaták délelőtti versenyén egy kanadai volt a legjobb szlalomban.

Naná, hogy a síakrobata, mert ők nem snowboardosok, a síakrobatáknál pedig nincs ilyen szám. Ugorjunk, de ne akkorát. A síakrobatáknál mogul számban is versenyeznek a férfiak és nők. Ilyenkor ne az észak-indiai muszlim birodalom jusson eszébe a sportág nevét hallva, hanem a buckasízés. Ilyen

A csúszókorong megnevezés a curlingnél annyira esetlen, hogy maradjunk inkább annál, amit az egész világ használ.  

A végére azért még egy, de ez már tényleg óvodás: a hoki az jégkorong, pakk pedig magát a korongot jelenti a kapcsolódó cikkekben. 

Rovatok