Index Vakbarát Hírportál

Tokió 2020: 2016 augusztusában dől el, bekerül-e a baseball a programba

2015. február 5., csütörtök 11:12

Jövő augusztusban dől el, mely sportágakat veszik fel a 2020-as tokiói nyári olimpia programjába, elsősorban a Japánban óriási népszerűségnek örvendő baseball és softball reménykedhet.

Erről John Coates, a NOB alelnöke beszélt tokiói tárgyalásán, ahol elmondta, hogy a közvetlenül a riói olimpia előtt tartandó közgyűlésen dönthetnek majd. A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról, írja az MTI.

Tokió esetében egy héttagú testület dönt majd - ebbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegál tagokat, és helyet kapnak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is. A baseball, illetve női változata, a softball mellett a karate, a vusu, a fallabda, a görkorcsolya, a sportmászás és a wakeboard esélyes arra, hogy bekerüljön az olimpiai számok közé.

Arról már a héten végleges döntés született, hogy a 2020-as tokiói paralimpián ott lesz a tekvondó és a tollaslabda, ugyanakkor a vitorlázás, amely 2000-től, illetve a hétfős labdarúgás, amely 1984-től szerepelt a paralimpián, 2016 után kikerül a programbólAtekvondó és a tollaslabda mellett a Rió de Janeiróban jövőre debütáló parakenuban és paratriatlonban, továbbá atlétikában, íjászatban, bocsában, kerékpárban, lovaglásban, ötfős labdarúgásban, csörgőlabdában, cselgáncsban, súlyemelésben, evezésben, lövészetben, ülőröplabdában, úszásban, asztaliteniszben, illetve kerekesszékes sportágakban, kosárlabdában, vívásban, rögbiben és teniszben rendeznek versenyeket.

Rovatok