Index Vakbarát Hírportál

Az nyer, aki jobban eltolja

2016. január 27., szerda 21:15

Százhalombattán szombaton harmadjára rendezik meg a medencés sárkányhajó országos bajnokságot. Ennek a versenynek az a lényege, hogy a hajósok egymás ellenében eveznek, ami látványra olyasmi, mint a kötélhúzás, csak éppen fordított irányban.

Ezek a 12 és fél méter hosszú sárkányhajók a százhalombattai Kiss László Sportuszodában különleges látványt nyújtanak majd.

„Egy évben egy medencés versenyünk van, amely a négy országos bajnokságunk közül az első” – mondta Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. – „Ezt az alapozás időszakában rendezzük meg, hogy enyhítse a felkészülés monotonitását. Úgy kell elképzelni, hogy hat-hat fő ül egymással szemben, és az nyer, aki el tudja tolni a másikat. Egyébként nem feltétlenül a sárkányhajós tudás érvényesül, az erőnek és a testtömegnek itt nagyobb szerepe van, mint a nyílt vízi versenyeknél.”

A medencés bajnokság annyira népszerű, hogy tavaly túljelentkezés miatt korlátozni kellett a nevezési létszámot. Egy normál nagyhajós csapat 26 fős, amelyből húszan eveznek egyszerre, mellettük egy-egy kormányos és dobos is a hajóban ül, a többiek tartalékok.

Magyarország két nagy világversenyt rendezett az elmúlt években. A 2009-es klublegénység Európa-bajnokságon a Lágymányosi-öbölben közel kétezres mezőny mérte össze a tudását. A 2013-as szegedi világbajnokságon még többen, mintegy háromezren ültek hajóba 29 ország képviseletében.

Az idén Róma lesz a sárkányhajó Európa-bajnokság házigazdája, a klub vb-t pedig Ausztráliában rendezik. A magyar szövetség utóbbira is küld csapatot, a római Eb-re viszont szinte kiköltözik a hazai élmezőny, majdnem minden számban lesz képviselőnk.

És hogy milyenek az esélyeink? Az MSSZ elnöke szerint "minél több arany, ezüst és bronz megszerzése a cél!"

(Szerző: Turák Péter, Nem Olimpiai Sportágak Kommunikáció)

Rovatok