Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: anya és fia ugyanazon az olimpián

2016. május 4., szerda 17:45

Az olimpiák történetében először vehet részt ugyanazon a játékokon anya és fia. Sportlövészetben a grúz Nino Salukvadze és fia, Tsotne Machavariani is indulhat az Olympstats szerint.

Az már sokszor előfordult, hogy ugyanazon az olimpián családtagok vettek részt, de anya-fiú páros eddig még nem indult. Az Olympstats 70 szülő-gyerek párosról tud. Leggyakrabban, 56-szor apa és fia versenyzett együtt, 12-szer apa és lánya, illetve kétszer arra is volt példa, hogy anya és lánya indult egyszerre. Jellemzően nem fizikai számokban, hanem inkább ügyességet igénylőkben, mint például az íjászat, sportlövészet, golf, vitorlázás.

A grúz párosból Salukvadze saját jogán is bekerülhet a statisztikákba, mert a nyolcadik olimpiáján vesz részt, 1988 óta mindig induló. Először szovjetként versenyzett, majd a Független Államok Közösségében, 1996 óta indulhat grúz színekben. 1988-ban aranyat nyert sportpisztolyban, 1992-ben légpisztolyban lett második, majd 2008-ban egy bronzérmet is szerzett ebben a számban.

„Nagyon boldog vagyok, hogy képviselhetem a grúz sportlövőket, de milliószor boldogabbá tesz, hogy a fiamnak is sikerült elérnie ezt" – mondta a 47 éves Salukvadze, aki apjával együtt épített fel Tbilisziben egy mini lőteret, ahol készülhetnek a grúzok.

A 85 éves Vakhthang Salukvadze, a nagyapa Rióba nem megy el, nem vállalja a klíma és az utazás kellemetlenségeit, de így is elérte már a célját. "Mindig az volt az álma, hogy ugyanazon az olimpián lásson engem és a fiamat. Hamarabb valóra váltottuk az álmát, mint hitte."

„Anyám azt mondta, hogy ugyan ő az én koromban már olimpiai aranyat nyert, de akkor a Szovjetunióban jobbak voltak az edzésfeltételek, és ő több versenytapasztalattal bírt. Ő mondta, hogy most nem vagyunk akkora luxusban, így most nincs felém semmiféle elvárás. Azt hiszem, az a célja, hogy megnyugtasson, és minimalizálja az idegességemet a versenyeken. Az olimpián az anyámat, az országomat és magamat fogom képviselni" – mondta a 18 éves Machavariani az AP-nek.

Rovatok