Index Vakbarát Hírportál

A legfontosabb cél, átélni újra a csodát

2016. szeptember 16., péntek 10:08

Fontos sorozat előtt áll a női röplabda válogatott. Szeptember 16 és 18. között, majd 23. és 25. között Eb-selejtezőt vív előbb Érden, majd Lengyelországban. A cél, hogy a magyar csapat két év után ismét ott lehessen az Eb-n, amely az előzetes várakozások szerint nem lehetetlen küldetés.

Így lehet a látványsportból sikersport

A női röplabdások már tavaly átélték azt a csodát, amit futballistáink idén, a férfi kosarasok pedig jövőre fognak. Hosszú szünet után kijutottak az Európa-bajnokságra. A röplabdások, akik négyszer állhattak Eb-n a dobogón (3 bronz és egy ezüst), 28 év után lehettek az elit résztvevői. 2015-ben a  következő Eb egyik házigazdáját, Azerbajdzsánt is legyőztük, a rájátszásban, aztán a németektől kaptunk ki, de a 12. helyünk így is elismerésre méltó.

A magyar röplabdasport - legalábbis a női szakág már egészen biztos - a poraiból támadt fel. Sokat jelentett a női csapat élére kinevezett Jan de Brandt érkezése. Az 57 éves belga edzővel a magyar válogatott előbb sikeresen megvívta az Eb-selejtezőt, majd a törököket legyőzve megnyerte az Európa Ligát. 

Azzal, hogy 2015-ben EL-t nyertünk, jogot szereztünk, a World Grand Prix-sorozatban való induláshoz is, ám akkor ez adminisztrációs okok miatt meghiúsult. Ezután Alekszandar Boricsics, az európai szövetség elnöke ígéretet tett arra, hogy a magyar válogatott 2017-ben már részt vehet az elitmezőnyben, amelyet be is tartott. 

Először a 3. csoportban július 7. és 9. között Mexikóban a házigazdák mellett Ausztrália és Trinidad és Tobago legjobbjaival, egy héttel később Azerbajdzsánban pedig a rendezők mellett a mexikóiakkal és az algériaiakkal játszik. A 600 ezer dollár összdíjazású sorozatban jövőre 32 válogatott szerepel három csoportban, melyek erősorrend alapján állnak össze.

Hogy nagyjából helyére tegyük a dolgokat, a World Grand Prix a világbajnokság, a világliga után a harmadik legrangosabb sorozat. Magyarország az 1982-es vb óta nem szerepelt a nemzetközi szövetség által szervezett felnőtt tornán. Ez is lehetőség a világelithez való felzárkózásra.

Hosszú felkészülés végére értünk

Májusban kezdte a csapat a felkészülést, amelyben az első nagy feladat a júniusi Európa Liga volt. A címvédő magyarok nem szerepeltek túl fényesen. Szlovénia, Görögország és Románia ellen egyetlen meccset sem sikerült megnyerni, szettet is csak kettőt: a görögök és a szlovénok ellen.

Aztán augusztus elejétől gyűlt össze megint a csapat. A következő cél pedig a Savaria-kupa volt. Erős ellenfelekkel szemben egy győzelem (Ausztria) és két vereség (Franciaország és Szlovákia) volt a mérleg. Végül augusztus 28-án csatlakozott a kerethez három békéscsabai, Molcsányi Rita, Szakmáry Gréta és Tálas Zsuzsanna is pályára lépett. A felkészülést pedig egy-egy győzelemmel és vereséggel zártuk a török Bursa (a kapitány Jan De Brandt és Horváth Dóra csapata), valamint Spanyolország ellen.

„Igen hosszú és nagyon fárasztó felkészülésen vagyunk túl, hiszen augusztus elseje óta edzőtáborozik együtt a csapat – mondta el az Eb-selejtező előtti sajtótájékoztatón Dobi Edina, a válogatott egyik meghatározó játékosa. – Tavaly hosszú évtizedek után szerepeltünk újra Európa-bajnokságon, de ezt az élményt mindannyian szeretnénk újra átélni jövőre, szóval a motiváció most sem hiányzik belőlünk.”

Felemásan értékelte a felkészülést a kapitány is: „A keret nagy részével már másfél hónapja együtt dolgozunk, és elég komoly munkát végeztünk, aminek köszönhetően elmondhatom, hogy jól sikerült a felkészülés. Viszont három meghatározó játékos csak két hete csatlakozott, és ez az idő viszont kevés volt.”

Az Eb-selejtezőn szereplő válogatott kerete

Feladók: Bleicher Réka (Jászberény), Kötél Zsanett (Amiens, francia), Tálas Zsuzsanna (Békéscsaba)

Ütők: Dékány Bernadett (CSM Bucuresti, román), Horváth Dóra (Bursa, török), Liliom Rita (Béziers, francia), Szakmáry Gréta (Békéscsaba), Takács Doroti (Gödöllő), Villám Lilla (Nyíregyháza)

Centerek: Dobi Edina, Nagy Eszter, Pintér Andrea (Jászberény),

Liberók: Kötél Dóra (Újpest), Molcsányi Rita (Békéscsaba)

Így juthatunk el az Európa-bajnokságra

A 2017-es Eb-nek a házigazda Azerbajdzsán és Grúzia már tagja. Továbbá a 2015-ös torna első öt helyezettje: Oroszország, Hollandia, Szerbia, Törökország és Németország. A további indulókat hat négyes csoportba sorsolták.

A mieink Lengyelországgal, Finnországgal és Észtországgal szerepelnek egy selejtezőben, és az érdi, illetve a jövő heti, lengyelországi torna összesítésben kell a csoport élén végezni az Európa-bajnokságra való kijutáshoz, míg a második helyezett az E-csoport (Bulgária, Montenegró, Románia, Svájc) másodikjával játszik még egy pótselejtezőt (október 2. és 9.). Annak a párharcnak a győztese is kvalifikálja magát az Eb-re.

Jan De Brandt egyértelműen a lengyel válogatottat tartja a mieink fő riválisának, amellett, hogy a másik két ellenfelet sem szabad félvállról venni. „Azok után, hogy a lengyelek nem jutottak ki az olimpiára, megfiatalították csapatukat, így azért növekedtek az esélyeink a csoportgyőzelemre is. Tavaly kétszer is legyőztük őket idegenben, az Európa-ligában, ahol a B-csapatukkal szerepeltek. Közülük többen a mostani keretnek is tagjai, és tavaly óta sokat fejlődtek, szóval mindenképpen nehéz lesz majd ellenük nyerni.”

Az Eb-selejtező programja

1. torna (Érd Aréna)

szeptember 16., péntek: Finnország-Lengyelország 16.00, Magyarország-Észtország 18.30

szeptember 17., szombat: Lengyelország-Észtország 16.00, Finnország-Magyarország 18.30

szeptember 18., vasárnap: Észtország-Finnország 16.00, Lengyelország-Magyarország 18.30

2. torna (Bielsko-Biala)

szeptember 23., péntek: Magyarország-Finnország 17.30, Lengyelország-Észtország 20.00

szeptember 24., szombat: Magyarország-Észtország 15.00, Finnország-Lengyelország 17.30

szeptember 25., vasárnap: Észtország-Finnország 17.30, Magyarország-Lengyelország 20.00

(Borítókép: Tálas Zsuzsanna Szakmáry Gréta Sándor Renáta és Liliom Rita (b-j) ünnepel a női röplabda Európa-bajnokság B csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Azerbajdzsán mérkőzés végén 2015. szeptember 28-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött. Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule)

Rovatok