Index Vakbarát Hírportál

A lehető legegyszerűbben hekkelték meg a WADA-t

2016. október 6., csütörtök 10:15

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA nyilvánosságra hozta, hogyan hekkelte meg őket a nyáron az orosz Fancy Bear csoport. Ők voltak azok, akik több olimpikon bizalmas orvosi adatait szerezték meg, és hozták nyilvánosságra néhány héttel ezelőtt. 

A lehető legegyszerűbb módját választották az orosz hekkerek, hogy bejussanak a WADA adatbázisába, ugyanis adathalász emaileket küldözgettek az ügynökség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak, és mivel volt olyan címzett, akit sikerült ezzel félrevezetni, ezért hamar megszerezték azokat a jelszavakat, amikkel be tudtak lépni az adatbázisba. 

Augusztus 25. és szeptember 12. között összesen huszonötször léptek be a hekkerek az adatbázisba, hogy információt szerezzenek sportolókról. Aztán szeptember 13-től már bizalmas adatokat hoztak nyilvánosságra több hullámban.

A WADA ezek után az összes hozzáférést letiltotta, és sokkal nagyobb figyelmet fordít arra, hogy honnan lépnek be a rendszerbe, de további biztonsági intézkedéseket hoznak a közeljövőben.

A történtekről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

Rovatok