Index Vakbarát Hírportál

Egy vicc volt a doppingellenőrzés Rióban

2016. október 28., péntek 10:36

Súlyos gondok vannak a doppingellenőrzéssel, és a riói olimpián is nevetségesen rosszul működött a rendszer, mutatott rá 55 oldalas jelentésében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). Egészen elképesztő hibákat követtek el, amiért a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tehető felelőssé. 

Már az olimpia előtt is voltak vészjelzések, a WADA egy időre felfüggesztette a riói labor akkreditációját. Az olimpiára végül visszakapta, a WADA külön szakembercsoportot is küldött Brazíliába, hogy minden rendben legyen.

Nem is a minták ellenőrzése volt a fő baj, hanem az, hogy a mintákat nem is sikerült begyűjteni, a WADA szerint azért, mert képzetlenek voltak a sportolók kísérésére alkalmazott dolgozók. (Ha valakit kijelölnek mintaadásra, az a mintavételig egy kísérőt kap.)

Eleve nem volt elég kísérő, az olimpia költségvetésének megvágása miatt 30 százalékkal kevesebb embert vettek fel a feladatra. A többiek közül sem volt mindenki alkalmas a feladatra: a kísérők jó része nem beszélt angolul, így nem is tudták értesíteni a mintaadásra kijelölt sportolókat. Sokszor azt sem tudták, azok hol vannak. De a meghiúsult mintavételeknek nem is ez volt a fő oka, hanem az, hogy a gardedámok oda sem értek időben a versenyhelyszínekre, mert nem volt megszervezve rendesen az utaztatásuk.

Mindez teljesen hiteltelenné tette a doppingellenes programot. Ilyen hibákra nem lehetett készülni, de aki akarta, könnyedén kihasználhatta csalásra.

Rovatok