Index Vakbarát Hírportál

Két világsztár is beintett az olimpiának

2016. július 16., szombat 14:47

A wimbledoni döntős Milos Raonic és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói tenisztornára, távolmaradásukat a zikavírus veszélyeivel indokolták.

Mindkét játékos rajta volt a nemzetközi szövetség (ITF) pénteken kiadott végleges listáján, de mindkettő hivatalosan közölte, hogy kihagyja az olimpiai tornát.

„Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a zikavírus okozhat" - jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep a Facebookon hozta nyilvánosságra döntését, miután számos orvossal egyeztetett. 

„A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, és nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről"

- írta a 24 éves román teniszező. Tisztában van vele, hogy az olimpia kifejezetten fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghoznia.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma.

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.

Rovatok