Index Vakbarát Hírportál

Három emberen múlik, mi lesz az orosz olimpikonokkal

2016. július 31., vasárnap 12:55

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság három tagja dönt péntekig a több mint 250 orosz sportoló riói indulásáról. A NOB végrehajtó bizottságának szombati döntése újabb akadályt jelent azoknak az orosz versenyzőknek, akik a doppingbotrány után már megkapták a rajtengedélyt sportáguk világszövetségétől.

A döntést a sportolói bizottságot vezető német Claudia Bokel, az orvosi bizottságot irányító török Ugur Erdener és a spanyol ifj. Juan Antonio Samaranch hozza majd meg. 

"Egyértelműen jelezni akarjuk, hogy a miénk az utolsó szó. Nincs sok időnk, a pénteki nyitóünnepségig el kell készülnünk a munkával" - idézi az MTI Mark Adams NOB-szóvivőt. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálója, Richard McLaren - aki a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését két hete hozta nyilvánosságra - államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

A következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság is ellenőrzi a nevezéseket, majd a háromfős NOB-bizottság adhatja meg a zöld utat az érintetteknek.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter korábban bejelentette, információi szerint 272 orosz sportoló indulhat az olimpián a részvételi jogot kiharcoló 387-ből. Az atlétákat és a súlyemelőket már egyöntetűen kizárták a riói delegációból.

Rovatok