Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas meglepetés, két győztese lett a női 100 gyorsnak

2016. augusztus 12., péntek 05:05

A 100 méteres gyorsúszás fináléja előtt az ausztrálok pontosan attól a forgatókönyvről féltek, amelynek előző nap annyira örültek. Akkor az ő versenyzőjük, Kyle Charmers okozott esélytelenként szenzációt a férfiak hasonló versenyszámában, most viszont a nők között az ő versenyzőjük, a címvédő Cate Cambell, számított abszolút favoritnak.

Ha még valakiről el tudták képzelni, hogy megveri, az a húga, Bronte Cambell, a szám 2015-ös világbajnoka. Mindketten kirobbanó formában voltak, és nem mellesleg már begyűjtöttek egy-egy aranyat a 4x100-as gyorsváltó tagjaként ezen az olimpián.

Cate két olimpiai rekordot is úszott a selejtezőkben, illetve alig egy hónapja megdöntötte a világrekordot is. Természetesen a döntőbe is a legjobb eredménnyel került be, ám az már figyelmeztető jel volt, hogy a kanadai meglepetéstini, a 16 éves Penny Oleksiak – akivel egy elődöntőben úsztak – végig a nyakán tudott maradni és egyetlen századdal ért el nála rosszabb időt.

Mégis, a döntő előtt mindenki úgy gondolta, hogy Cate-ben lényegesen több tartalék van, mint az elődöntőben a saját rekordját, és egyben a junior világrekordot megdöntő kanadaiban.

Hát tévedtek. Cate Cambell, aki féltávnál még a világrekord alatti idővel fordult, végül a hatodik lett. Testvére a negyedik. A második ötvenen ugyanis teljesen kiegyenlítődött a mezőny, hihetetlenül szoros csata alakult ki a befutónál, úgy tűnt, szinte bárki nyerhet.

Az utolsó tempókra azonban Oleksiaknak és az amerikai Simone Manuelnek maradt a legtöbb ereje, emellett nekik jött ki a legjobban a benyúlás is, így ők ketten végeztek az élen. Szó szerint ők ketten, ugyanis századra azonos idővel, új, 52,70 másodperces olimpiai rekorddal csaptak a célba, így holtversenyt hirdettek.

A kuriózumoknak ezzel még nincs vége, ugyanis Simone Manuel az olimpiák történetének első aranyérmes afroamerikai úszónője.

Oleksiak pedig az olimpiák történetének bajnoka, aki 2000. január 1. után született.

A bronzérmet a svéd Sarah Sjöström szerezte meg, aki így teljes éremkollekcióval utazhat haza Rióból, miután 100 pillangón győzött, 200 gyorson pedig ezüstérmes lett.

Rovatok