Index Vakbarát Hírportál

Óriási dráma: az utolsó körben, egy centin dőlt el a távolugrás

2016. augusztus 14., vasárnap 06:27

Drámai végkifejletet hozott a férfi távolugrás a riói olimpián, az aranyérem egy centin dőlt el az utolsó sorozatban.

A 12-es döntő első sorozat után már látszott, hogy négy atléta lehet versenyben az érmekért, aki szorosan ott voltak egymás nyakán. Az amerikai Jeff Henderson 820-szal nyitott, honfitársa, Jarrion Lawson 819-et ugrott, a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnok, a brit Greg Rutheford 818-ig jutott, míg a dél-afrikai Luvo Manyonga 816-tal nyitott.

A második körben egyikük sem javított, csak a kínai Vang csatlakozott hozzájuk 817-tel. A harmadik sorozatban Lawson átvette a vezetést  825 centiméteres ugrásával, míg Rutheford feljött a második helyre.

A negyedik sorozatban megint átrendeződött a mezőny, Manyonga 828 centire repült, ezzel ő vezetett, Rutherford pedig négy centit javított, és a második helyen állt.

Az ötödik körben megint Manyonga javított nagyot, már 837 centivel állt az élen, a többiek pedig kisebbeket ugrottak, mint az első körben.

Az utolsó sorozatban Henderson nagyon összekapta magát, és egyetlen centivel lelökte a dobogó tetejéről Manyongát, akinek csak egy érvénytelen kísérletre futotta. De hátravolt még Rutheford és Lawson is.

Rutheford még három centit javított, 829-cel biztosította be az érmét. Lawson messzire is szállt, szemre 830 föle, ezért hitetlenkedve fogadta az eredményét, a távmérők 778 centit állapítottak meg neki. Némi balhézás után kiderült, hogy nem ők hibáztak, Lawson az érkezéskor letette a a bal kezét, annak a nyomát mérték le.

Rovatok