Index Vakbarát Hírportál

Felpörögtek a kajakosok, döntőbe jutott mindenki

2016. augusztus 17., szerda 17:24

Habár már aranyérmet is szereztek a magyar kajak-kenusok az olimpián, a Szabó Gabriella-Kozák Danuta páros kedden 500 méteren nyert, eddig nem szerepelt valami fényesen a csapat egésze. A hétfőn indulók közül ugyanis Szabóékon kívül senkinek nem sikerült döntőbe jutnia, nem véletlen, hogy Douchev-Janics Natasát a sírás kerülgette.

A szerda teljesen más képet mutatott, és itt már sok örömre volt okuk a magyar szurkolóknak. Minden ma versenyző kajakosunk bejutott ugyanis a döntőbe, a kenus Hajdu Jonatán volt egyedül csalódott. Lássuk az eredményeket sorban:

Kozák egy hajóhosszal nyert

Kozák Danuta esélyeshez méltóan kajakozott 500 méteren. Az UTE 29 éves versenyzője, aki a Szabó Gabriellával aratott keddi diadal után immár háromszoros olimpiai bajnok, simán győzött a középfutamában.

A szerdai program utolsó magyarjaként Kozák az 5-ös pályáról vágott neki a versenynek. Akárcsak az előfutamban, ezúttal is gyorsan az élre állt és a táv feléhez érkezve közel egy hajóhosszal vezetett. Ezt a különbséget végig megtartotta, és könnyed futamgyőzelemmel biztosította a helyét a döntőben.

Kozák a futam után nem nyilatkozott senkinek.

Tótka: Annyira élvezzük a versenyzést

Tótka Sándor és Molnár Péter nagyon simán megnyerte a középfutamát 200 méteren. A világbajnoki címvédő kettős, amely a válogatót megnyerő, de utóbb doppinggyanú miatt az utazók közül kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett jutott az utolsó pillanatban indulási joghoz, remekül versenyzett második pályáján, félhajós előnnyel érkezett a célba. 

Jó a hangulatunk, egyáltalán nem vagyunk ráfeszülve az olimpiára

- mondta az MTI-nek Tótka. "Huszonkét éve ültem először hajóba, és az volt az első számú célom, hogy egyszer egy olimpián részt vehessek. Most ez megtörtént, és minden egyes nap azért ülök bele a hajóba, mert én ezt szeretem, ez az életem" - nyilatkozta felszabadultan Molnár. "Minden egyes húzást élvezek, minden lélegzetvétel öröm, nagyon jól érezzük magunkat" - tette hozzá a kajakos.

Megjegyezték, az előfutamot meg akarták nyerni - igaz, a tavalyi vb első öt helyezettjéből négy az ő futamukban volt -, de miután ez nem sikerült, úgy voltak vele, hogy legalább mehetnek még egyet. Molnár megjegyezte, az előfutamba pici hiba csúszott, de a középfutamban mutatott teljesítményüknél nem kívánhatnak jobbat.

"Annyira élvezzük a versenyzést, és örülünk, hogy az olimpián még egy futamot mehetünk, hogy ezt is élvezettel tettük - mondta Tótka. - Nagyon várjuk már a holnapi futamot, teher nincs rajtunk, mivel a kényszerszünetünk miatt, ha lehet így fogalmazni, mi ezt az utat ajándéknak tekintjük. Mi már azzal elégedettek vagyunk, hogy a döntőbe jutottunk, nincs nyomás rajtunk" - tette hozzá Tótka, aki szerint hat, közte a magyar hajó is aranyesélyes a fináléban.

Hufnágel: Belülről is nagyon keménynek tűnt

Hufnágel Tibor eredetileg Dombvári Bencével indult volna a játékokon, de miután megnyerték a hazai válogatót, kiderült, hogy Dombvári doppingtesztje pozitív lett, így Ceiner került a hajóba mellé.

A magyar hajó az első középfutamban az 5-ös pályán várta a rajtot a Rodrigo de Freitas Lagunára épített pályán. Az ausztrál egység óriási lendülettel lőtt ki a startból, a magyar hajó pedig a táv felénél a második helyen állt, de ekkor még mind az öt kettős eséllyel pályázott a továbbjutásra. 250 méterrel a cél előtt lassulni látszottak a magyarok, de még volt annyi erejük, hogy az ausztrálok és az olaszok mögött behúzzák a harmadik helyet.    

"Belülről is nagyon keménynek tűnt" - mondta Hufnágel még tíz perccel a futam után is lihegve. "Azt érzékeltem, hogy három hajó kilógott a mezőnyből, az ausztrál, az olasz és a miénk, azt tudtam, hogy az iramot tudjuk majd tartani, akár a végén még robbantani is képesek leszünk.

Gondoltam, hogy a továbbjutással nem lesz gond, csak hát fájt.

Ceiner Benjámin azt mondta, hogy a döntőben tudna még ennél picivel keményebben is evezni, de már a középfutam sem volt egyszerű. "Ez olimpia, itt nincs könnyű sorsolás. Itt minden futam nehéz, és mindig közel száz százalékot kell hozni".

A döntőt csütörtökön rendezik. A férfi K-2 1000 méteren Magyarország a címvédő, miután Londonban a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros győzött. 

Hajdu:  Ebben a pályában most ennyi volt

Hajdu Jonatán a 4-es pályán jó ütemben kapta el a rajtot, szoros csatát vívott riválisaival, de végül az utolsó méterek az ellenfeleknek sikerültek jobban, így csak negyedik lett bő fél másodperces hátránnyal.

"Belülről teljesen jónak éreztem, amit tudtam, amit otthon gyakoroltam, azt itt is megcsináltam" - mondta Hajdu, hozzátéve, hogy nem igazán kedveli a szembe szeles pályát. "Otthon is tudtuk, ha ilyen lesz, akkor kicsit rosszabbul fog sikerülni a pályám. Az előfutamban kicsit szélcsend és hátszél volt, látszott, hogy jól sikerült. Ebben a pályában most ennyi volt" - nyilatkozta Hajdu, aki kicsit csalódott, hogy lemaradt az A döntőről, de a B-ben győzni szeretne.

Rovatok