Index Vakbarát Hírportál

Vizes drámákat hozott a kedd

2016. augusztus 17., szerda 08:16 | aznap frissítve

Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű Montenegró ellen, fogcsikorgatva, vért izzadva küzdöttünk is, de ez csak arra volt elég, hogy egyenlítsen a magyar férfi válogatott, egészen pontosan egy perc 11 másodperccel a vége előtt. Decker védett egyet, és volt még 42 másodpercünk támadni, de a lövés fölé ment (Szivóst egyszerre hárman akarták vízbe fojtani), jöttek a büntetők. Hivatkozhatunk a sorsra vagy akár a minket tépő balsorsra, de minek: mi kihagytunk kettőt, az ellen csak egyet, a vége 4-2, az ötödik helyért játszunk majd. Szivós Márton szerint az orosz rulettben erősebbek voltak a montenegróiak, és bár egy álomnak vége, az ötödik helyért is nagyon fog küzdeni. Benedek Tibor szövetségi kapitány nem kent semmit a véletlenre meg a sorsra, az ötméteresek a játék része, ez van, legközelebb be kell dobni őket.

Lehetett volna jobban lőni a büntetőket a végén. Ugyanakkor nekem inkább az jut eszembe, hogy nem játszottunk jól. Az, hogy egyenlíteni tudtunk a végén, a szívünknek volt köszönhető. Össze kell szednünk magunkat, ez az olimpia erről szól. Nem csak első hely és érem van. Össze fogjuk magunkat szedni.

Arra azért kitért, hogy a csoportmeccsek alatt látványos matekozás ment, és mindenki igyekezett olyan eredményeket elérni, amikkel a negyeddöntőben a lehető legjobb ellenfelet kapja (persze ha tényleg mindenki ezt csinálta, az kontraproduktív, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba, de mindegy), miközben mi mentünk előre, és az utolsó meccsen a brazilokat is megvertük, miközben a csoportgyőzelemről tudtuk, hogy milyen ágat eredményez.

Nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket. Nem az én feladatom megoldani, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak a csalásra. Ugyanakkor azt gondolom, ha a csoportgyőzelem rögtön elődöntőt érne, mint régen, akkor nem történhetne olyan, hogy mindenki okoskodik az eredménnyel, mert inkább elsők akarnának lenni.

A vízben volt azért pozitív élményünk is, a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros egy körömhosszal verte a németeket kajak 500 méteren, és nyerte meg a magyar csapat hatodik olimpiai aranyát. Ebben a számban az előző négy olimpián két arany- és két ezüstérmet nyertünk, most 51 ezredmásodperccel, szemmel alig látható különbséggel lett meg az arany. Mi voltunk a favoritok, a legnagyobb ellenfelek a németek, akik az elején elléptek kicsit, de féltávnál utolértük őket, és onnan végig mi vezettünk, volt, amikor egy-másfél méterrel is. A németek az utolsó 150 métert nyomták meg iszonyatosan, az utolsó 30 méteren már ők voltak elöl, de Kozák és Szabó képes volt valahonnan előszedni annyi erőt, hogy ráhúzzanak, és az utolsó métereken ledolgozták a hátrányt.

Szakításuk után így ért csúcsra Kozák és Szabó

A pár napja 30 éves Szabó Gabriella ezzel kétszeres, Kozák Danuta háromszoros olimpiai bajnok lett. Kozák szólóban is aranyat nyert négy éve, illetve a négyes tagjaként, amiben benne volt akkor Szabó is. Háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnokok is együtt, a világ egyértelműen legerősebb női párosa. Az övék a magyar kajak-kenu sport 23. olimpiai aranyérme. Kozák ráadásul összeszedett egy bélfertőzést, a tegnapi előfutamot így betegen nyomta le:

Kialudtam magam, de nem vagyok 100 százalékos. Megérte az egész éves munka, tolni Gabit. Nem hittem el, annyira jöttek a németek, azt hittem, elveszítettük, hátulról nem is láttam rendesen. Kérdeztem Gabit, hogy nyertünk-e. 20 éve kezdtünk kajakozni, féléves különbséggel, és az, hogy itt állhatunk egymás mellett, egy megvalósult álom

– mondta a verseny után. Kozák ma kajak egyesben is elindul 500 méteren.

A birkózással tegnap sem volt nagyobb szerencsénk, mint hétfőn: Lőrincz Tamás kiesett a 66 kilogrammos kötöttfogásúak versenyéből, mivel legyőzője, a dél-koreai Rju Hanszu később kikapott az örmény Migran Arutjunjantól. A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar akkor reménykedhetett volna egy bronzmeccsben, ha a 2013-as vb-győztes Rju a fináléig menetel. De nem menetelt. Az ő kiesésében is volt egy megkérdőjelezhető pillanat, amikor 0-0-nál megintették nyakfogásért. Sem Takács Ferenc, a válogatott másodedzője, sem Sike András szövetségi kapitány nem látta szabálytalannak a magyar megmozdulását. Kiss Balázs ugyanitt a svéd Carl Fredrik Schoen ellen 5-3-ra kapott ki, és mivel az elődöntőben az ő legyőzőjét is legyűrték, Kiss szintén kiesett. A birkózóversenyeken látott áldatlan állapotokról közleményt adott ki a magyar szövetség:

Lőrincz Viktor augusztus 15-i, a riói olimpián, a kötöttfogás 85 kilogrammos súlycsoportjában, a bronzéremért vívott mérkőzése a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt. Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született. A nemzetközi szövetség (UWW) hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét.

Ezt a 2014-ben a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László is így látta, szerinte nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén. Szerinte nyilvánvaló és szándékos csalás történt, a háttérben pedig sportpolitikai megfontolások álltak, jelesül az, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának német elnöke nagyon szeretett volna már egy német érmet.

A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk.

A boksz is megkapta a magáét, nem tőlünk, hanem az ír harmatsúlyú klasszis Michael Conlantől, aki „kibaszott csalóknak” hívta a bírókat, és beintett nekik az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben pontozással elvesztett negyeddöntő után. 

Még ő sem hitte el, hogy nyert. A közönség sem gondolta, hogy nyert. Sőt, szerintem még a sarkában se hitték el, hogy Nikityin nyert. Az aranyért jöttem, amit csalással vettek el tőlem. Az AIBA (Nemzetközi Amatőr Bokszszövetség) kibaszott csalókból áll. Egyszerűen kibaszott csalókból áll, akiket lefizetnek. Soha nem fogok többet olimpián indulni, és másnak sem javaslom, hogy az AIBA versenyein részt vegyen.

Atlétikában Baji Balázs negyedik lett a 110 gát első elődöntőjében, ami kevés volt a továbbjutáshoz. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes atléta elmaradt legjobbjától, 13,52-t futott. A verseny után nagyon csalódottan értékelt az M4-nek. Ha hozza átlageredményeit, futhatott volna a döntőben. Baji a legerősebb elődöntőbe került, jól kezdett, a hatodik gáton elöl volt a többiekkel, de aztán kiesett a ritmusból, mind a négy hátralévő gátat feldöntve lelassult.

Egyéb:

Rovatok