Index Vakbarát Hírportál

Egy kajakarannyal és vegyes érzésekkel zárhatjuk a riói olimpiát

2016. augusztus 21., vasárnap 07:04 | aznap frissítve

Fergetegesen kezdődött – az első nap két aranyat nyertünk, volt, amikor Magyarország állt az éremtáblázat élén, az ötödik napra öt aranyunk volt –, és jól is zárult az olimpia: szombaton, az utolsó olyan napon, amikor a magyaroknak reális esélyük volt éremre, olimpiai bajnok lett a kajak női négyes 500 méteren. Ezzel lényegében biztosra vehetjük, hogy Magyarország 8 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel, összesen 15 dobogós helyezéssel zárja a riói olimpiát (vasárnap már csak három magyar fog versenyezni, két maratonfutó és egy hegyikerékpáros).

Hogy ez sok vagy kevés, hogy jó vagy rossz volt-e a riói olimpiai szereplés arról a következő napokban, hetekben biztosan születnek majd tartalmas, mély elemzések és érzelmektől túlfűtött vélemények egyaránt. Előbbire még nem vállalkozhatunk, utóbbit kerülni szeretnénk, de a szombati események összefoglalása után néhány szerintünk fontos tanulságra felhívjuk a figyelmet.

De akkor kezdjük is a legfontosabb szombati eredményekkel:

A magyar olimpikonok tehát összesen 15 érmet szereztek Rióban. Ha csak a számokat nézzük, elsőre ez nem is rossz, ha abba is belegondolunk, hogy az amerikai kontinensen rendezett olimpiákon általában gyengébbek vagyunk, különösen nem (1996-ban Atlantában csak 7 arany a négy évvel korábbi 11 után, 1976-ban Montrealban minden idők egyik leggyengébb szereplésével csak 4 arany).

Szóval a 8 olimpiai bajnoki cím egyáltalán nem rossz, és ha belegondolunk, hogy a párbajtőröző Imre Géza kezében vagy Hosszú Katinka benyúlásában is ott volt a 9., pláne nem – hiszen az 1992-es barcelonai olimpia óta nem nyertünk 8-nál több aranyat. Tehát látszólag minden rendben, ahogy Borkai Zsolt MOB-elnök szombati gyorsértékeléséből is kitűnni látszik. Csakhogy néhány aggasztó tényezőről is beszélni kell, ahogy a MOB-elnök is utalt arra, hogy örült volna, ha csapatsportágban vagy a küzdősportágaknál is születnek szép eredmények (miközben persze tudjuk, hogy csapatsportokban tovább csökkent, és már csak a két vízilabda-válogatottra korlátozódott a magyar részvétel – pedig korábbi olimpiákon több mint húsz érmet, de még kosaras és röplabdás 4. helyeket is szereztek a magyarok).

Az egyik, hogy a 8 aranyon, sőt, a súlylökő Márton Anita bronzát leszámítva az összes érmen mindössze 3 sportág osztozott: úszás, vívás, kajak-kenu. És rendben, ez aligha véletlen annak fényében, hogy épp ez a 3 a legeredményesebb olimpiai sportágunk 1896 óta. Viszont mégis csak aggasztó, mert ennyire még a minden idők egyik leggyászosabb eredményét jelentő 2008-as pekingi olimpián se volt koncentrált az eredményesség: akkor a mindössze 10 érmet (3 arany, 5 ezüst és 2 bronz) 5 sportág szerezte, birkózásban és vízilabdában is volt érmesünk a nagy hármas mellett (igaz, atlétikában viszont nem). Arról nem is beszélve, hogy négy éve pedig 9 sportágban szereztünk érmet, ötben aranyat.

Ha már a pekingi mindössze 10 érmet említettem: az is fontos, hogy a 8 arany mögött most kevés más dobogós helyezés volt, ezüstből és bronzból összesen 7 jött össze (annyi, mint Pekingben, amit leszámítva 1936 óta ennél mindig több 2. és 3. helyezettünk volt). Összesen 15 érmet nyertünk, ennél Pekingen kívül 1928 óta mindig több dobogósunk volt (a 4 negyedik, 5 ötödik és 1 hatodik helyezés is elég soványnak mondható). Ráadásul Hosszú Katinka önmagában szerzett 3 aranyat és 1 ezüstöt, a kajakos Kozák Danuta további 3 aranyat (kettőt csapatban).

Egyszóval kevés sportág, azon belül is néhány sportoló kimagasló eredményének köszönhető, hogy látszólag eredményesen zárta a magyar küldöttség a riói olimpiát. Három londoni győztesünknek (Kozáknak egyéniben, a női kajak négyesnek és a kardozó Szilágyi Áronnak) sikerült megvédenie címét, több akkori győztesünk (Pars Krisztián, Risztov Éva, Gyurta Dániel) itt volt ugyan, de a dobogó közelébe se került, ahogyan londoni ezüst- és bronzérmeseink se tudták megismételni vagy megközelíteni akkor nagy eredményüket (a dzsúdós Ungvári 2. volt, most 5. lett, Csernoviczki 3. volt, 7. lett, a birkózó Lőrincz Tamás ezüstérem után 16., az öttusázó Marosi Ádám bronzérem után 12. lett).

Mindezeket figyelembe véve ön mennyire elégedett a magyar csapat olimpiai szereplésével?

Ön szerint jól sikerült a magyarok riói szereplése?

  • 6765
    Elkeserítő, 2-3 zsenit leszámítva leszerepeltek az olimpikonok
  • 6524
    Abszolút elégedett vagyok, ismét megmutattuk a világnak, hogy sportnemzet vagyunk
  • 5939
    Az az eredmény reális, de én bíztam a csodában
  • 3103
    Birkózók, dzsúdósok, pólósok, birkózók, sportlövők - hol voltatok? Szóval csalódott vagyok
  • 2947
    A pólósokban csalódtam, de összességében elégedett vagyok

Rovatok