Index Vakbarát Hírportál

Ha hazamegyek, meg is ölhetnek

2016. augusztus 22., hétfő 11:52

A riói maratonon második helyen befutó Feyisa Lilesa furcsa kézjeleket tett, amit valószínűleg nagyon kevesen tudtak megfejteni. A futó feje fölött két alkarjával ikszet formázott, nem ünnepelt, az etióp kormány ellen tiltakozott.

A verseny utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oromók (Etiópia legnagyobb etnikuma) melletti szolidaritását próbálta kifejezni. A Human Rights Watch adatai szerint 2015 novembere óta a kormány 400 oromót ölt meg, és ezrek sebesültek meg a tüntetéseken.

„Az etióp kormány öli a népemet. Jelenleg minden rokonom börtönben van. Folyton aggódom. Ha beszélsz, ha írsz az ellenállásról, megölnek. De én bárhol kiállok az oromókért, mert az az én népem" – monda a futó.

Etiópiában jelenleg a Etióp Népi Forradalmi Demokratikus Front kormányoz, aminek a vezetői a az oromókénál jóval kisebb létszámú tigrinya törzsből kerülnek ki. A gond az, hogy a kormány meghirdetett politikai reformjai leginkább arra irányulnak, hogy ellehetetlenítsék az oromókat és az amharákat. Az éles szembenállás akkor kezdett el kibontakozni, amikor a kormány elkezdte kiszorítani a főváros, Addisz-Abeba körüli területekről az oromó farmereket. 

Lilesa fél a megtorlástól, nem akar hazatérni. „Ha visszamegyek Etiópiába, meg is ölhetnek. Ha nem ölnek meg, akkor börtönbe zárnak. Ha nem kerülök börtönbe, akkor a repülőtéren tartanak. Aztán nem mehetek sehová."

A Letsrun.com-nak arról is beszélt, hogy felesége és két gyermeke otthon maradt, attól fél, hogy őket már le is tartóztatták. A verseny után próbált velük beszélni, de nem vették fel a telefont.

Egyelőre nem tudja, hogy mit tegyen az olimpia után. Azon gondolkodik, hogy Kenyába vagy az Egyesült Államokba emigrál.

Rovatok