Index Vakbarát Hírportál

Kidobták az oroszokat, de a zászlajuk mégis ott volt a paralimpián

2016. szeptember 8., csütörtök 10:50

A riói paralimpián egyetlen orosz sportoló sem vehet részt, mert az államilag szervezett doppingolás miatt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság kitiltotta Oroszországot az idei játékokról. A döntéssel nem mindenki ért egyet, a fehérorosz csapat pedig a megnyitóünnepséget is kihasználta, hogy szimpátiatüntetést tartson az oroszok mellett.

Amikor Fehéroroszország felvonult a megnyitón, az egyik csapattag az orosz zászlót tartva sétált be. Ez nem is volt akkor meglepetés, mert a Fehérorosz Paralimpiai Szövetség vezetője, Oleg Sepel már korábban kijelentette, meg fogja mutatni szolidaritását a 267 eltiltott orosz sportolóval.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elkobozta az orosz zászlót az RT információi szerint, a fehéroroszok büntetésre is számíthatnak.

Az oroszok hazai rendezésű, alternatív paralimpiával próbálnak vigasztalódni, a Rióra kvalifikált sportolók egy része hét sportágban versenyez Moszkvában.

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz zászlóval vonult. Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, és köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a paralimpiáról igazságtalanul kizárt sportolókkal. A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett.

Rovatok