Index Vakbarát Hírportál

A légpisztolyos Dávid Kriszta 5. a paralimpián

2016. szeptember 9., péntek 17:17

Dávid Kriszta az ötödik helyen végzett a riói paralimpián a légpisztolyosok versenyében, ezzel Tunkel Nándor után ő lett a magyar csapat második pontszerzője.

A döntője nagyon rosszul indult, első lövése 5,2 kör lett, innen szinte lehetetlen volt feljebb kapaszkodnia, hiába javult a teljesítménye, a hatodik lövésig a nyolcadik volt. Ekkor azonban ketten is nagyot hibáztak, köztük a címvédő Nakovszka-Bikova is, így a magyar versenyző elkerülte a kiesést. (A döntőben hat lövés után az addigi leggyengébb kiesik, majd két-két lövés után mindig egy fővel csökken a mezőny.) A hatodik lövés után a harmadik és a hetedik között nem volt sok különbség, Dávid tartotta még magát a következő hat lövésben, még ketten kiestek, de 13. és 14. már nem sikerült neki, az azeri Taranovát nem tudta maga mögött tartani, így az ötödik lett.

Dávid Kriszta 371 körrel a negyedik helyen végzett a selejtezőben. A negyvenlövéses alapversenyben nem kezdett igazán jól, az első szakaszban 90 kört teljesített, de aztán feljavult, egyre jobb helyre került a 19 fős mezőnyben. A második szakaszban 91 kört lőtt, a harmadikban már 94-et, míg az utolsóban is nagyon jól koncentrált, 96 kört ért el. Az utolsó tíz lövésben mindenkinél jobb volt a mezőnyben. Dávid Kriszta riói paralimpiáig vezető küzdelmeit Nagykép-riportunkban mutattuk be.

A magyar sportlövő négy évvel ezelőtt is indult a paralimpián, akkor éppenhogy kicsúszott a döntőből, a nyolcadikéval azonos köreredménnyel, a kilencedik helyen végzett. Hogy egyáltalán ott lehetett, azt önöknek, Index-olvasóknak is köszönhette. Az ausztráliai kvalifikációs világkupa költségeihez járultak többen hozzá.

2014-ben világkupaversenyen világcsúccsal győzött, majd szerzett egy világbajnoki második helyet is.

A sportlövő fő száma a légpisztoly, de szabadpisztolyban és sportpisztolyban is szokott versenyezni. Előbbiben Rióban is versenyez majd. A szám sajátossága, hogy a férfiakkal együtt indulnak a nők.

Rovatok