Index Vakbarát Hírportál

Senki nem hitte, de valahogy megcsinálták

2016. szeptember 22., csütörtök 19:53

Több mint hároméves periódust zárt le Brazília hétfő hajnalban, amikor Rióban véget ért a 2016-os paralimpia, ugyanis három éven belül megrendezték a Konföderációs Kupát, a futball-világbajnokságot, a nyári olimpiát és paralimpiát. Kemény menet volt, de nagyobb botrány nélkül lehozták.

Aggodalmak már a 2014-es futball-világbajnokság előtt is voltak, leginkább amiatt, hogy több társadalmi csoportnak szúrta a szemét a rendezvény, mert a brazil kormány irtózatos pénzeket ölt a korrupcióbotrányoktól sem mentes vb megrendezésébe, miközben más területeken komoly elmaradások voltak az országban. De a torna végül úgy ment le, hogy elmaradtak a botrányok, és a helyiek csak azt élték meg tragédiaként, hogy a németek 7-1-gyel alázták meg a válogatottjukat az elődöntőben. 

Másfél hónapja, a nyári játékok előtt is elég neccesnek tűnt a helyzet. Brazília éppen egy korrupciós és belpolitikai válságon esett át, komoly biztonsági aggályok voltak, hogy meg lehet-e rendezni a játékokat anélkül, hogy veszélybe kerülnének a turisták és az olimpikonok. Volt egy pont, amikor a rendőrök kijelentették, nem tudják garantálni az olimpia biztonságát A zikavírus miatt is kitört egy kisebb pánik, akadt olyan sportoló, aki emiatt maradt távol; és javában dúlt az orosz doppingbotrány, ami miatt végül nem utazhattak az orosz atléták az olimpiára. Emiatt hidegháborús hangulat alakult ki az amerikaiak és az oroszok között a sportdiplomáciában.

Ennek azóta sincs vége, mert orosz hekkerek az olimpia alatt feltörték a WADA adatbázisát, és szeptember közepén bizalmas adatokat kezdtek el kiszivárogtatni sportolókról, leginkább amerikaiakra utazva. 

Voltak kételyek az olimpiai létesítmények állapotával kapcsolatban, de végül minden elkészült az utolsó pillanatban, igaz, a sportolók szállásával nem volt minden rendben, és bár akadt több olyan olimpikon vagy újságíró, akit kifosztottak, abból sokkal nagyobb botrány lett, hogy Ryan Lochte bekamuzott egy ilyet. 

Mindezek után most fellélegezhetnek egy kicsit a brazilok. Egy nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó brazil szakember, Mauricio Santoro azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy az olimpia és a paralimpia rendezése jót tett a brazilok önbecsülésének, mert már attól jobban érezte magát mindenki, hogy két ilyen nagy eseményt sikerült infrastrukturális katasztrófa, terrortámadás és óriási rendezési hiányosság nélkül lehozni. 

Szerencsére a brazil rendfenntartó erők még az olimpia előtt lekapcsoltak egy csoportot, amelyik merényletet tervezett a játékok idejére

A játékok alatt a legnagyobb riadalmat egy műugrómedence okozta, ami egyik napról a másikra bezöldült. Később kiderült, valaki véletlenül beleengedett 80 liter hidrogén-peroxidot a medencébe, ez hatástalanította az abban levő klórt, ami épp a vízben levő organizmusok hatástalanítása miatt van a vízben. 

Ami viszont nagy siker a braziloknak, hogy mozgósítani tudták a paralimpiára is az embereket, igaz, ez a jóval olcsóbb jegyeknek tudható be.

Helyszíni beszámolók szerint időnként a paralimpiai eseményeken sokkal jobb hangulat volt, mint az augusztus 21-én véget ért olimpián. A hangulattal kapcsolatban ott is volt megjegyzés, igaz, időnként nem a legjobb, mert több sportolót is zavart, hogy a helyiek nem tudnak megfelelően viselkedni egyes versenyszámok alatt. Ebből a legnagyobb botrány talán a rúdugrás döntőjében volt

A paralimpia sikere és a jegybevételek jót tettek a büdzsének is, de így is szükség lesz arra, hogy közpénzzel igazítsák ki a hiányt. Pedig két hónapja azt ígérték a rendezők, erre nem kerül sor azok után, hogy többször is vágtak a költségeken. Ennek ellenére az utolsó pillanatban Riónak be kellett szállnia negyvenötmillió dollárnak megfelelő összeggel, hogy minden rendben legyen a paralimpia rendezésével. 

Ezután, a játékok végeztével a szervezőbizottságot vezető Sidney Levy hétfő este bejelentette, hogy nagyjából még harmincmillió dollárnak megfelelő közpénz bevonására lesz szükség. 

Egy újabb hibát viszont már most igyekeznek elkerülni. A 2014-es futball-világbajnokság után több olyan fotót lehetett látni, hogy a tornára felhúzott stadionok kihasználatlanok, van, amelyiknek a közvetlen környezetét buszparkolónak használják.

Éppen ezért most, hogy véget ért a paralimpia, több arénát is visszabontanak vagy más célokra használnak fel. Például a tizenkétezer férőhelyes kézilabda-arénát négy iskolává alakítják át, és ugyanez a sors vár a vívás és taekwondo helyszíneként szolgáló Carioca 3 arénára. 

Rovatok