Index Vakbarát Hírportál

Olimpia 2024: korrupcióval gyanúsítják az értékelőbizottság fejét

2017. március 7., kedd 15:04 | aznap frissítve

Korrupció gyanújába keveredett, és lemondott a posztjáról a 2024-es olimpiai pályázatokat értékelő bizottság vezetője, a volt namíbiai sprinter, Frankie Fredericks, tájékoztatott az MTI.

A négyszeres olimpiai ezüstérmes volt atlétával szemben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) etikai vizsgálat indult, miután a "Le Monde" francia lap nyomozása szerint komolyan felmerült a gyanú, hogy 300 ezer dollárt kapott egy nigériai pénzügyi tanácsadócégtől 2009-ben, a 2016-os olimpia odaítélésének napján.

Fredericks a NOB és a nemzetközi atlétikai szövetség egyik legfontosabb, legelismertebb tisztségviselője (volt), az olimpiai pályázatokat értékelő bizottság vezetésén túl, tagja volt a nemzetközi atlétikai szövetség vezetésének, illetve a speciális, doppingellenes bizottságának is.

A namíbiai sportdiplomata határozottan állítja, hogy ártatlanul a vádolják, a pénzt pedig valós események szervezéséért kapta (egy Seychelles-szigetekre bejegyzett offshore cégen keresztül...). Ennek ellenére hétfőn az atlétikai szövetségnél vállalt funkcióiról mondott le, kedden pedig az értékelőbizottság éléről, döntését azzal indokolta, hogy ezzel is segíteni szeretné a vizsgálatot.

A vezetőjét elvesztő testület az elkövetkező hetekben Párizsba és Los Angelesbe látogat, a 2024-es olimpia rendezéséért versenyben maradt két városba, majd elkészíti jelentését a NOB tagjai számára, a szeptemberi szavazás előtt.

Rovatok