Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a riói olimpia főszervezőjét

2017. október 5., csütörtök 14:31

Korrupció vádjával a brazil rendőrség letartóztatta Carlos Arthur Nuzmant, a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) elnökét, aki a riói olimpia szervezőbizottságát is vezette.

A hatóságok csütörtöki beszámolója szerint a 75 éves Nuzman segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os olimpiai helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt.

Az 1995 óta COB-elnök Nuzman mellett Leonardo Grynert, a riói szervezőbizottság marketingvezetőjét is őrizetbe vették. Nuzmant öt napra vitték be a rendőrök.

Egy hónappal ezelőtt a rendőrség 11 helyszínen tartott házkutatást, ezt követték a mostani letartóztatások. Az O'Globo ügyészségi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Nuzmant azért tartoztatták le most, mert vagyontárgyakat próbált meg elrejteni miután megkezdődött a nyomozás. Korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvételelle is vádolják.

Egy korábbi televíziós riport szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, Arthur Cesar de Menezes Soares Filho 1,5 millió dollárt utalt át Papa Massata Diack egyik cégéhez, aki a volt NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének, Lamine Diacknak a fia.

A riói olimpia szervezői még tavaly márciusban, az olimpia előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben.

Rovatok