Index Vakbarát Hírportál

Norvégia nemzeti hőse megúszta az öngyilkosságot

2017. október 15., vasárnap 13:01

Norvégia nemzeti hőse volt a birkózó Jon Rönningen, aki az 1988-as szöuli olimpián aranyat nyert az 52 kilósok között. Négy év múlva megvédte a bajnoki címét, ezzel végképp beírta magát az ország történelmébe. A téli sportokban győztes bajnokokéhoz közelített a népszerűsége.

Rönningen 55 éves lesz november végén, és most önéletrajzi könyvével került a címlapokra hazájában.

A címe, a Fej a bilincsben, ami már arra utal, hogy nem vidám a témája.

Rönningen ritka őszinteséggel írta le, mi történt vele, hogyan küzdött a súlyos depresszióval, hogyan veszítette el önbizalmát. Szándékosan nem akarta visszafogni magát, nem akart elrejteni semmit, ezt rögzítette is a kötetben.

A félelem és a depresszió annyira eluralkodott rajtam, az idegeimen, hogy úgy éreztem, mintha egy fekete lyukban élnék.

A legkisebb feladatokat is alig tudtam megoldani, akkor is rosszul voltam, amikor az élelmiszerboltban sorban álltam” – idézett a könyvből az egyik norvég lap.

Olimpiai aranyai után vásárolt egy házat, ami később aztán az adósságspirál kezdete lett. Válása után gyógyszerfüggővé vált, marékszámra szedte azokat, olykor tiltott úton jutott hozzájuk.

Első öngyilkossági kísérletét is gyógyszerekkel tervezte el, akkora adagot szedett be, ami mással biztosan végzett volna, de amikor öntudatlanul feküdt a padlón, rátaláltak és megmentették.

A gyógyulása nem ment könnyen, visszaesett, és amikor a legsúlyosabb válságát élte, az oslói pályaudvaron megkeresett egy drogdílert. Herointúladagolással szeretett volna végezni magával.

A megbeszélt időpontra szerencsére nem ment el, mert az életösztön eszébe juttatta, fel kell nevelnie a gyerekeit. A négy fiában ugyanis egyszer sem csalódott, ők nem tehettek semmiről.

„A gyerekeim öröme jelent manapság is a legtöbbet számomra”

– ismerte be.

Gyógyulásában szerepet játszott egy börtönőr is, amikor 35 nap elzárásra ítélték, ő tudatosította benne, hogy mekkora bálvány volt az országban, és nem adhatja fel. Titokban beszélgettek, felnyitotta a szemét, és lelket öntött bele, hogy egy nagy sztár nem végezheti így.

Rönningen másoktól is sok segítséget kapott, és most mosolyog könyve címlapján.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok