Index Vakbarát Hírportál

Négy éve kialudt az örökké égő olimpiai láng

2017. október 16., hétfő 18:48

Japán 1964-ben rendezett először nyári olimpiát, azóta égett délnyugat Japánban, Kagosimában egy az olimpia fáklyával meggyújtott láng. Azt tartották róla, örökké ég, de most kiderült, hogy volt egy kis baleset.

A láng 2013 novemberében, két hónappal azután, hogy Tokió megkapta a 2020-as olimpia rendezési jogát, kialudt.

„Akkor nem tudtam beszélni erről, mert megsemmisíthettem volna az emberek álmait. A saját szememmel láttam, hogy november 21-én kiauldt a láng. Mi újra meggyújtottuk nagyjából két hét múlva, de azt gondoltam, nem volt helyes, amit tettünk. Abban az időben a médiaérdeklődés is megnőtt, mivel Japán éppen elnyerte a 2010-as játékokat. Emellett sok embertől érkezett olyan kérés, hogy városi fesztiválokra és és esküvőkre is vigyük el a szentelt lángot. Úgy döntöttem, tisztázom ezt" – nyilakozta az AFP-nek egy névtelenséget kérő japán tisztviselő.

Azt, hogy kialudt a láng, most Horinucsi Micuru is elismerte a hírügynökségnek. A sportcentrum munkatársa elmondta 2013 decemberében egy a napfényt összegyűjtő nagyító lencséjével gyújtották meg újra a lángot.

A létesítmény jelengleg vezetője Tabata Ecuko pedig azt nyilatkozta, hogy most már tájékoztatják is a látogatókat, hogy nem az 1964-es lángot látják.

Rovatok