Index Vakbarát Hírportál

Nem használják a sportolók a Haladás új sportközpontját

2017. november 13., hétfő 17:44 | aznap frissítve

A szombathelyi stadiont is magába foglaló sportközpont átadását követően kiderült, hogy hiába készült el a 15,6 milliárd forintból épített létesítmény, a Haladás VSE szakosztályainak sportolói (köztük több száz gyerek) mégsem használhatják.

A hivatalos magyarázat szerint azért, mert garanciális munkákat végeznek a létesítmény területén, így egészen november 20-ig ismét munkaterületté nyilvánították. Ám a Nyugat.hu hétfői értesülései szerint más okok húzódnak meg a háttérben. Megbízható forrásra hivatkozva azt írják, hogy

a sportközpontot üzemeltető önkormányzati cég olyan magas bérleti díjat kér a szakosztályoktól, amit azok nem tudnak kifizetni. 

A sportkomplexum üzemeltetése körül már régóta nagy a zűrzavar. Bár elkészült, üzemeltetőt még nem találtak, de nehéz is lett volna, még ki sem írták a pályázatot. A szombathelyi közgyűlés ideiglenes jelleggel az építést levezénylő önkormányzati cégnek adta a feladatot, az viszont nem tudott megegyezni a szakosztályokkal, így a Haladás VSE egyetlen szakosztálynak sincs még szerződése a létesítmény használatára.

Pedig az önkormányzat a bérleti díj ügyében alaposan megtámogatta a Haladást, összesen 145 millió forintot szavaztak meg szeptemberben a szakosztályoknak, illetve a profi focicsapatnak erre a célra. 

Amikor aztán kiderült, hogy a sportolók nem használhatják új otthonukat, a Haladás VSE elnökségének egy tagja közölte, az önkormányzati cég visszaadta az üzemeltetés feladatát a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft.-nek, mert október 20-ig garanciális javításokat végeznek, és ezért sajnos egy kicsit még várni kell a beköltözéssel. 

A Nyugat viszont úgy tudja, nem végeznek további munkákat, a stadion és a hozzá tartozó sportcsarnok is elkészült, és a valódi ok sokkal prózaibb, az egyesületek további támogatásra várnak vagy olcsóbb bérleti díjra, mert a jelenlegi feltételek mellett nem tudnák kigazdálkodni a működési költségeiket. 

Annak alapján, hogy régi labdarúgó-stadion üzemeltetése évi 300 millió forintba került, legalább a pénz fele hiányzik.

Rovatok