Index Vakbarát Hírportál

Kétfejű sas sem lehet az oroszok olimpiai ruháján

2017. december 17., vasárnap 13:46

Pontosan meghatározta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, milyen ruhában vehetnek részt az orosz versenyzők a következő téli olimpián, amelyen az államilag támogatott dopping miatt Oroszország nem vehet részt a nemzeti színekben, és nem lehetnek ott az orosz olimpiai bizottság hivatalos képviselői sem.

A versenyzőket viszont nem tiltották el egészen, így a doppingoláson nem ért sportolók ott lehetnek Pjongcsangban. Az eddigiekhez képest az orosz sajtó újabb szigorításként fogadta a NOB vasárnapi állásfoglalását:

A NOB szankciója

  • 776
    Helyes és arányos döntés, az államnak ciki, de a sportolókat nem diszkriminálja
  • 475
    Álszent, egyáltalán nem szabadott volna büntetni az országot
  • 399
    Félmegoldás, az orosz sportolókat ki kellett volna tiltani

Négy éve az oroszországi Szocsi adott helyt a téli olimpiák történetének legdrágábban megszervezett játékához. Az orosz csapat a negyedik helyen végzett 22 éremmel, köztük 9 arannyal. Moszkva felvetette, hogy bojkottálja a dél-koreai olimpiai játékokat, végül azonban mégis a NOB által megadott keretek közötti részvétel mellett döntött.

A Kreml visszautasítja az koronatanú – az orosz doppinglaborítórium Egyesült Államokba szökött korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov – vallomására épülő vádakat, Vlagyimir Putyin elnök szerint a doppingolás mértéke nem nagyobb, mint más országokban, szerinte a döntés politikai okból született.

Rovatok