Index Vakbarát Hírportál

Érik a Gerwen-Taylor álomdöntő a darts-vb-n

2017. december 30., szombat 08:45

Két világbajnok is búcsúzott péntek este a darts-világbajnokság negyeddöntőjében és a fiatalok is olyan hangulatot varázsoltak, amellyel a 2018-as PDC-vb minden idők egyik legjobb tornája lett, pedig még három meccs hátra van.

Két olyan varázslatos figura, mint a 2007-es bajnok Raymond van Barneveld és 2015, 2016 győztese, Gary Anderson búcsúzott

Ezzel érik a Michael van Gerwen-Phil Taylor szuperdöntő, miközben van két fiatal, Jamie Lewis és Rob Cross, aki hatalmas meglepetésre, de teljesen megérdemelten jutottak el a legjobb négybe.

Két szuperrangadó volt a negyeddöntőben.

Az estét két holland, Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld kezdte. Azt már korábban elemeztük, hogy Barneynak akkor lehet esélye, ha a tőle szokott nyugodt dobásokat tudja és mellette még egy kis szerencséje is van. 

Nos, Barneveld majdnem tökéletesre fejlesztette azt, amiben az egyetlen lehetősége volt. Az öt szettig tartó csata első felvonásában senki sem tudta hozni a saját kezdését, Gerwené volt az előny.

Aztán Barneveld egy 121-es kiszállóval – a meccs legnagyobb kiszállójával – egyenlíteni tudott. Bár Gerwen nyerte a harmadik szettet, de Barneveld hihetetlen elszántan tartotta magát a meccsben, mindegy egyes pontért ádáz csata folyt. Gerwen már 3-1-re vezetett, de az ötödik szettben Barney 0-2-ről jött vissza és szépített, majd hozta a hatodik szettet. 3-3.

Gerwen hiába dobott 108-as kiszállót és nyerte 3-1-re a hetedik szettet még mindig nem volt vége. Barneveld úgy jött vissza, hogy Gerwen már 2-1-es legelőnyben volt, de 2-2 után 12 nyíllal be tudta fejezni a szettet és 4-4-re egyenlített. Vezetett is 1-0-ra, de aztán a holland dobógép három leget nyert egymás után ezzel eldöntötte a meccset. Gerwen pályafutása során ötödször játszik világbajnoki elődöntőt.

Jött a legenda, a visszavonuló Phil Taylor és a kétszeres világbajnok Gary Anderson. A 14-szeres PDC-világbajnok Taylor tényleg mindent egy lapra tett fel ezen a vb-n, fantasztikusan játszik és nem titkolt cél, hogy úgy fejezze be amúgy is példátlanul sikeres pályafutását, hogy világbajnokként távozzon abból a cirkuszból, amelyet gyakorlatilag ő hozott létre.

Egy 120-as kiszállóval zárta le az első szettet. Majd 0-2-ről felállva 2-2-re hozta a második szettet, de Anderson végül egy 101-es kiszállóval egyenlített. A harmadik szettben lehetetlen helyzetből nyitott (majdnem kétszáz pontos hátrányban volt) Taylor, majd négy- és ötkörös legekkel már 2-1-re vezetett.

A negyedik szettben Taylor megint 0-2-ről fordított és már 3-1-re vezetett, aztán 3-0-s legaránnyal már csak egyetlen szettre került az vb-elődöntőtől. Anderson indított egy utolsó nagy rohamot, 3-1-gyel és 3-2-vel 4-3-as szettarányra zárkózott.

A nyolcadik szettben Anderson dobott egy csodás 112-es kiszállót, majd 2-2-re álltak, amikor Taylor kezdte a leget. Nem voltak nagy dobások, Taylor ért le előbb a kiszállóra. 40-ről a D20 nem jött, de a húszas után a D10 elsőre.

Vagyis ismét elődöntőt játszhat és mivel az egyik legnagyobb riválisát kiverte, már csak a döntőben találkozhat a második legnagyobbal, Michael van Gerwennel.

Ehhez előbb azt a Jamie Lewist kell verni, aki valami elképesztő játékkal, 5-0-ra győzte le Darren Webstert, aki pályafutása során másodszor szenvedett vereséget világbajnokság negyeddöntőjében. A fiatal walesi, aki Peter Wrightot is hazaküldte, most 101,26-os átlagot dobált.

Tessék figyelni, 14 darab 180-ast a meccsen. Egy nem kiemelttől.

Mivel Webster jócskán elmaradt az átlagától, 91-et is alig haladta meg.

Gerwennek sem lesz egyszerű dolga, azzal a Rob Cross-szal kell majd játszania, aki idén egyszer már legyőzte a holland világelsőt. Cross elképesztő csatában győzte le a junior világbajnok Dimitri Van den Bergh-et.

Cross már 2-0-ra, majd 4-1-re is vezetett, az ifjú belga innen támadt fel és 4-4-re jött fel. A döntő szett negyedik legjében Cross 2-1-re vezetett és döbbenetes végjáték jött. Van den Bergh-nek 12 pontja volt, a D6-ot kellett volna kidobnia, de háromszor is elrontotta. Cross előbb 50-ről hibázott, majd 8 maradt, D4 helyett sima 4, D2 helyett sima 2, majd a harmadik nyílra a D1. Cross, aki 2016-ban lett csak profi dartsos élete első világbajnokságán rögtön az elődöntőbe jutott.

December 30-án jön a két elődöntő. Este 20:45-től a Jamie Lewis-Phil Taylor meccs, majd utána a Michael van Gerwen-Rob Cross. Mind a kettő óriási csata lesz. A döntőt január 1-én, este rendezik majd.

Rovatok