Index Vakbarát Hírportál

Akkora krikettbotrány van, hogy az ausztrál miniszterelnök is kénytelen volt megszólalni

2018. március 26., hétfő 17:56

Egy elég nagy csalási botrány rázta meg a krikettvilágot, akkora, hogy az ausztrál miniszerelnök Malcolm Turnbull is kiakadt, a csaló csapat ugyanis országa válogatottja volt a Dél-Afrika elleni teszt meccsen (ez az ötnapos verziója a sportágnak).

Ausztrália a harmadik nap ebédszünetében, szoros állás mellett úgy érezte, hogy muszáj valami kis plusszal előnyhöz jutniuk, ezért úgy döntöttek a csapat vezetői, hogy külső eszközzel manipulálják majd a labdákat.

Az egyik ausztrál játékos, Cameron Bancroft kapott egy kis papírlapot, amit földdel dörzsöltek át, egy kvázi smirglit létrehozva, Bancroft pedig megsmirglizte a labdát, hogy módosítsa annak tulajdonságait. Az egyik bíró persze észrevette ezt, de amikor kérdőre vonta Bancroftot, az egy napszemüveg-tartót vett elő a zsebéből, mondván, hogy azzal törölte meg a labdát.

De mire jó, ha az ember megsmirglizi a labdát?

Krikettben 80 overenként (egy over hat érvényes dobásból áll), vagyis minimum 480 dobásonként cserélik a labdákat. A friss, fényes labdák a gyors dobóknak kedveznek, mert ezek gyorsabban is pattannak vissza a földről, a már megkopott labdák viszont jobban csavarodnak, mert valamivel jobban tapadnak a földhöz. A közepes gyorsaságú dobók pont átmeneti állapotban szeretik a labdát – ezt a folyamatot gyorsították fel az ausztrálok, amikor a csapatkapitány Steve Smith észrevette, hogy az egyik ilyen dobástípus gondot okoz a dél-afrikaiaknak, és szerették volna, ha a friss labdák mielőbb megkopnak.

És mi lett a meccsen?

A bírók elsőre elfogadták Bancroft magyarázatát, tisztára törölni a labdát ugyanis szabad, ám a videófelvételek alapján kiderült, hogy ausztrálok csaltak. Amikor kirobbant a botrány, Bancroft és Smith gyorsan beismert mindent, ők a negyedik napon már nem is játszottak, így Dél-Afrika nyerte a meccset.

Bár az ügyet Smith vállalta magára, hivatalosan Bancroftot gyanúsítják a labda manipulálásval, hiszen ő dörzsölte meg azt.

Az ügy után Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök felháborodásának és csalódottságának adott hangot, és reméli, hogy az ausztrál szövetség megfelelő döntést hoz majd az eset kivizsgálása után, és természetesen elítélte a csalást.

via SBNation

Rovatok