Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon szombaton ismét kikapott a többség

2018. május 5., szombat 23:42

A vidéki futballközpontok közül Debrecen és Szombathely után újabb nagy futballmúltú város, Miskolc kapott a kormánytól stadiont. És ez a 14 ezres stadion talán az első olyan, aminek értelme is van, hiszen a Diósgyőr valóban rendelkezik szurkolókkal, szombaton a megyei rangadón a Mezőkövesd ellen nagyjából meg is telt a létesítmény.

Igaz, ez eddig majdnem az összes új létesítmény megnyitóján így volt, kezdve Debrecennel, a ferencvárosi Groupamán át a szombathelyi stadionavatóig, aztán valami történni szokott, nevezhetjük újstadion-kórnak, mert a közönség a következő meccsekre alaposan megcsappan, majd a nézőszám bőven a régi stadionok szokásos nézőszáma alá esik.

Hogy ez a trend folytatódni fog-e Diósgyőrben is, az egy nagy teszt is lesz egyben, mert ha ott is a régi stadion nézőszáma alá csökken az újé, akkor Magyarországon valami sokkal nagyobb baj van a futballal, mint azt eddig sejteni lehetett.

A szombati diósgyőri stadionavató ünnepség mindenesetre baljósan kezdődött. Orbán Viktor miniszterelnök már leszokott arról, hogy személyesen ő adja át a legújabb létesítményeket, már tavaly ősszel Szombathelyre sem utazott le ezért, ami egyáltalán nem csoda, korábban jó sokszor kifütyülték, az meg hiányzik a francnak. A kormányfő távolétében Fürjes Balázs kormánybiztos adta át a miskolciaknak azzal, hogy hát a miskolciak megérdemlik, majd maga a polgármester, Kriza Ákos következett, aki szegény annak ellenére kapott kifütyülést, hogy összefogásról, egymás véleményének elfogadásáról és párbeszédről beszélt.

Mert hát lehet új stadion, ráadásul egy igen csodás darab, fedett, három oldalán hatalmas egybefüggő placcal a szurkolóknak, ami így növeli a tömeghatást, de ha nincs foci, és az mostanában Miskolcon nagyon nincs, akkor az egész nem más, mint egy émelyítő szirupos máz. Nehéz helyzetben van a Diósgyőr, és ezen nem valószínű, hogy az új stadion fog segíteni. A csapat a tervekhez képest jelentősen alulteljesít, konkrétan a kiesés fenyegeti az egyetlen, nem közvetlenül fideszes pártirányítás alatt álló csapatot, de Leisztinger Tamás tulajdonosnak mintha ennél nagyobb gondja is akadna, hiszen szállodaipari érdekeltségei környékén feltűnt egy, khm, hogy is fogalmazzak, egy jelentős háttérrel rendelkező, és egymás után ingatlanokat felvásárló konkurencia a miniszterelnök családjából. Ennek hatására Leisztingernek nemcsak a lehetőségei, de konkrétan a szállodái is veszélybe kerültek.

Mindenesetre Leisztinger még kitart, bár engem az ő helyzete erősen emlékeztet a Debrecen tulajdonosának vesszőfutására. Szima Gábor egykor Andy Vajnával együtt gyakorlatilag monopoliumot kapott a magyar kaszinók üzemeltetésére, aztán ott is eltört valami, ami a csapat zuhanórepülésével járt együtt. Szombaton a kollégákkal hiába igyekeztünk Leisztingert felfedezni a tribünön, nem mutatkozott, ami legalábbis egy új stadion avatóján elég különös.

Persze érthető is, hiszen miközben a cikket írtam, tízezer diósgyőri az "egyszerűen senkik vagytok, hej"-rigmust énekelte a saját csapatának. Annak a csapatnak, amelynek népszerű edzőjét két hete simán kirúgta a tulajdonos, és aki mellett ezen a szombaton a nézők hosszasan tüntettek. Bódog Tamásról van szó, aki németes mentalitást hozott a csapatba, meg német erőnléti edzőt is, de ez az elképzelés nem tudott illeszkedni a DVTK kultúrájába.

A csapat kilátástalan helyzetben van, a szintén a kiesés ellen küzdő Mezőkövesd az utolsó percben szerzett góllal pedig simán legyőzte. Amilyen szomorúak a DVTK szurkolói ezekben a hetekben, olyan boldog volt a meccs után Tállai András, a Mezőkövesd elnöke, államtitkár és az adóhatóság elnöke, aki a stadionban úgy örült, mintha csapata BL-t nyert volna. Ez az ő kis álomvilága, a Mezőkövesd Zsóry, ami a győzelemmel vélhetően megmenekült a kieséstől, így Tállai jövőre is a magyar futball egyik meghatározó szereplőjeként páváskodhat majd a főnök felcsúti páholyában az NB I.-es összecsapásaikon.

Az, hogy mellette lesznek még más kisvárosi és falusi futballhatalmasságok is, az egyáltalán nem számít, hiszen a magyar fociban a nézők igényei és a futball csak másodlagos tényezők. A Fidesz potentátjai csodapalotákat emelnek maguknak, hogy legyen hol lapogatni egymás vállát egy-egy teljesen érdektelen mérkőzés után, de más már nem nagyon számít. Holott azok a miskolci drukkerek, akik szombaton kint voltak, és megvették az 5500 forintos jegyet, futballt akartak látni.

A stadion másodlagos. És ez abból is kiderült, hogy a meccs után körülállták a VIP-parkolót, és elhordták mindennek az onnan kisereglőket. Magyarországon szombaton ismét kikapott a többség.

Rovatok