Index Vakbarát Hírportál

Roman Abramovics izraeli állampolgár lehet

2018. május 28., hétfő 21:17

A Chelsea londoni focicsapat dollármilliárdos tulajdonosa, a zsidó származású, orosz Roman Abramovics izraeli állampolgár lehet. Sőt, 11,5 milliárd dolláros vagyonával rögtön ő lesz az ország legvagyonosabb polgára.

A BBC értesülései szerint a zsidó származású és Izraelben lakhellyel is rendelkező Roman Abramovics orosz üzletember megfelelt a zsidó állam szigorú kritériumainak, és jogosult lehet az izraeli állampolgárságra.

A cikk szerint, ha az üzletember valóban megkapja az izraeli állampolgárságot, akkor 11,5 milliárd dollárra taksált vagyonával az 51 éves milliárdos lehet Izrael leggazdagabb embere.

Abramovics közel van az orosz nagypolitikához, kiváló viszony fűzi Vlagyimir Putyin elnökhöz, visszatérő vád vele kapcsolatban, hogy Kreml-beli kapcsolatait használta ki üzleti érdekeltségeinek megszerzésére. Csukcsföld politikai vezetésében konkrét politikai szerepeket is vállalt, volt kormányzó, majd parlamenti elnök.

Mostani személyes döntése vélhetően nem független attól, hogy a Szkripal-ügy miatt feszültté vált a brit-orosz viszony.

A londoni Chelseat is birtokló Abramovics eddig is gyakori látogató volt Izraelben, sőt tulajdonosa is volt egy szállodának Tel-Avivban

Rovatok